Kainuun keskussairaalassa kuukausi sitten aloittanut imetyspoliklinikka on otettu positiivisesti vastaan. Kainuulaisäitien imetyshuolia kuunteleva poliklinikka tarjoaa tukea sekä puhelimitse että kasvokkain. Poliklinikalle soittaa joka maanantai neljästä viiteen äitiä, ja muutama äiti on myös vieraillut klinikalla.
Imetyspoliklinikka palvelee koko Kainuun äitejä. Sotkamolainen Marjo Pantti on kysynyt puhelimitse pari kertaa neuvoa imetyspoliklinikan työntekijöiltä.
- Tämä on ensimmäinen lapseni. Olen kaivannut tukea siihen, että tottuu tähän imetykseen. Alussa rinnat voivat olla imetyksestä aika kipeätkin. Myös äitiydessä on paljon haasteita. Olen tarvinnut tietoa ja kannustusta siitä, onko joku asia normaalia tai onko tässä jotakin vikaa. Sellaisia perusasioita, joihin tarvitsee aika paljon tukea, Pantti selittää.
Imetyspoliklinikka on yksi keino tehdä Kainuusta nykyistä vauvaystävällisempi maakunta.
Pantin mukaan imetyspoliklinikkaa on markkinoitu monipuolisesti perhevalmennuksessa ja neuvolassa. Poliklinikalle on ollut helppo ottaa yhteyttä. Kainuun sosiaali-ja terveyshuollon kuntayhtymän imetysohjaaja-kouluttajan Leena Heikkisen mukaan tarkoituksena onkin ollut luoda matalan kynnyksen palvelua imettäville äideille.
- Nykyisin ei ole enää suurperheitä, joissa monta ikäpolvea asuisi yhdessä kuten ennen vanhaan on ollut. Ennen tukea on saatu isovanhemmilta ja muilta sisaruksilta, mutta nykyisin on pitkät välimatkat ja suku asuu ympäri Suomea. Jonkun verran on myös syrjäytymistä. Äidit eivät osaa ottaa neuvolaan tai sairaalaan yhteyttä.
Imetysklinikalla asioidaan vain maanantaisin
Vaikka vauvojen kanssa eletään vuorokauden ympäri, imetyspoliklinikka palvelee vain kerran viikossa. Äidit kaipaisivat tukea myös muina viikonpäivinä.
- Vauvojen kanssa ei voida elää päivän ja kellon mukaan, mutta pyrimme, että edes maanantaipäivänä paneudutaan sataprosenttisesti tälle asialle. Maanantaina pyrimme antamaan mahdollisimman paljon ohjausta, sillä kustannussyistä imetyspoliklinikkatoimintaa ei ole voida laajentaa, imetysohjaaja-kouluttaja Heikkinen sanoo.
Pantti on tyytyväinen imetyspoliklinikalta saamaansa apuun. Poliklinikan aukioloaikojen ulkopuolella hän on ottanut yhteyttä terveydenhoitajaan tai synnystysosastolle. Panttien neliviikkoinen vauva voi hyvin, kun äitikin voi.
- Meillä on sattunut hyvä tuuri, sillä vauva on tämmönen oikein tyytyväinen ja rauhallinen tapaus. Nukkuu vaan, ei turhista valittele, Marjo Pantti kertoo.