Oli maaliskuun ensimmäinen päivä vuonna 2013. Satu Rusila oli ollut elokuvissa ja käveli kohti Hämeenlinnan keskustaa Viipurintietä pitkin. Hämeenlinnan Taidemuseon kohdalla Rusila pysähtyi vaihtamaan iloisempaa kävelymusiikkia kuulokkeihinsa, kun hän löysi itsensä yllättäen tantereesta.
Mitä tapahtui, sitä Rusila ei muista. Jalkakäytävä oli luminen, mutta hiekoitettu ja jalassakin olivat kunnolliset kengät. Hän oli syystä tai toisesta liukastunut.
Tyypilliseen suomalaiseen tapaan Rusila yritti nousta äkkiä ylös, jotta kukaan ei vain huomaisi kaatumista.
– Jalka ei pitänytkään ja sinnikkäämmin vaan yritin uudestaan ylös. Onneksi eräs rouva pysäytti minut, että nyt ei ole kaikki kunnossa: istut paikalla ja hän soittaa sitten ambulanssin.
Jalan kohtalo selviää
Vasta ambulanssin saavuttua paikalle alkoi Rusilan vasemman jalan kohtalo selvitä.
– Ambulanssimiehet siinä kertoivat, että on avomurtumaa ja saattaa olla sääriluu murtunut ja muuta. Se oli aika yllätys. Tavallaan en siinäkään vaiheessa tajunnut, että avomurtuma on siinä se hankalampi puoli.
Kunnolla totuus iski vasta ensiapuhuoneessa.
– Kun näin sellaisen muumiojalan, joka oli vähän verisenä, tiesin, että nyt ei ihan ehkä tänään kotiin lähdetäkään.
Edessä olikin leikkaus ja kipsituomio kahdeksaksi viikoksi.
Ja sama uudestaan
Kaikki näytti sujuvan hyvin, odotukset olivat kovat, kunnes keväällä seuraava totuus löi päin naamaan.
– Lääkäri sanoikin, että täällä ei kaikki olekaan ihan oikeilla paikoillaan, että tehdäänkin tämä kaikki vielä uudestaan.
Jalka leikattiin ja kipsattiin ja vasta heinäkuussa kipsin sai lopulliset jäähyväiset, joskin kuntoutus jatkuu edelleen.
– Vasta syyskuussa sain ruuveja pois jalasta.
Läheisten apua tarvittiin
Liukastuminen tiesi Rusilalle pitkää toipumista. Onneksi pitkän rupeaman aikana hän on pystynyt tekemään jonkin verran töitä myös kotoa käsin, mikä oli hyvä myös henkiseltä kantilta.
Ilman läheisten apua toipuminen olisi ollut hankalaa, sillä Rusila asuu hissittömän talon kolmannessa kerroksessa.
Joskus liukastumisesta voi selvitä säikähdyksellä, mutta pahimmillaan kaatumiset voivat aiheuttaa tuhansien eurojen laskun, kun mukaan lasketaan hoitokulujen lisäksi ansiomenetykset.
Pelkästään työmatkoilla tapahtuu vuosittain tuhansia kaatumisia, joista suurin osa talvella.
Säämittari jalassa
Satu Rusilalle kaatumisesta on jäänyt pysyvä muisto. Jalka kun ei ole entisensä. Varsinkin öisin mokoma vihoittelee. Mutta onpa se alkanut ennustaa myös säätä.
– Minulla on vähän tällainen säämittari jalassa.
Ja millaistahan säätä jalkasi täksi jouluksi ennustaa?
– Kyllä tässä ihan selvästi ollaan viileämpään menossa, Satu Rusila kuulostelee jalkaansa.