Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikka Hämeenlinnassa aloitti runsas vuosi sitten erikoislääkärien koulutuksen. Yksi tärkeimmistä tavoitteista on tehostaa päivystyksen toimintaa, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Markku Järvinen.
– Perinteisesti on ollut niin, että nuorimmat vastavalmistuneet ja erikoistuvat lääkärit ovat olleet siellä etulinjassa ensimmäisinä. Tällä akuuttilääketieteen erikoisalalla pyritään siihen, että saadaan lisää osaamista siihen erittäin kriittiseen vaiheeseen eli kun akuuttipotilas tulee sairaalaan.
Hämeenlinnan päivystysklinikassa on kuusi erikoislääkärin ja seitsemän erikoistuvan lääkärin virkaa. Kun tarjolla on tehokasta koulutusta, sen toivotaan myös parantavan lääkäreiden saantia Hämeenlinnan seudulle, uskoo johtajalääkäri Markku Järvinen.
– Kyllä se koulutuspaikka tietysti vaikuttaa siihen, että mihin lääkäri sitten valmistuttuaan sijoittuu. Me toivomme, että pystymme koulutusaikana antamaan näille erikoistuville lääkäreille niin hyvän kuvan tästä sairaalasta ja myös Hämeenlinnasta ja koko Kanta-Hämeestä, että he sitten myös sijoittuisivat tälle alueelle.
Jo nyt Hämeenlinnassa on voitu luopua päivystyksessä keikkalääkäreiden käytöstä.
Akuuttilääketieteeseen voi erikoistua Suomessa vain Hämeenlinnassa, Turussa ja Helsingissä. Sairaanhoitopiirin lahjoittaman määräaikaisen 40 prosentin professuurin kustannukset ovat viiden vuoden ajalta 280 000 euroa.
Pelin henki: nopeita ratkaisuja ja iso vastuu
Päivystystoiminnan luonteeseen kuuluu, että lääkärit joutuvat tekemään nopeita ratkaisuja, toteaa erikoistuva lääkäri Markku Grönroos.
– Tässä pitää tietää paljon monesta asiasta ja päätösaikaa on yleensä aika vähän.
– Vastuu on toki aika suuri kaiken kaikkiaan ottaen, joskus se voi olla sata prosenttia. Toki sitten kollegat auttavat. Ei tässä yksin joudu tekemään.
Grönroosille kaikkein merkityksellisintä työssä on auttamisen halu ja siinä onnistuminen. Koulutus antaa tähän mahdollisuuden.