Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Nuuskaa ei suositella migreenin hoitoon – voi toimia ääritapauksissa

$
0
0

Yle kertoi aiemmin vakavasta migreenistä kärsivästä Tiina Kaisa Salmisesta, joka löysi avun migreenioireisiinsa nuuskasta. Salmisen hoitava lääkäri oli kehottanut naista käyttämään nuuskaa myös jatkossa, mikäli siitä olisi apua.

HYKS:n neurologisen poliklinikan ylilääkäri, neurologian professori Markus Färkkilä ei suoralta kädeltä kiistä nikotiinin auttavaa voimaa.

– Potilaan sairaushistorian perusteella on selvää, että lääkäri antoi luvan nuuskan käyttöön, koska siitä oli kyseiselle ihmiselle apua. Joku juttu siinä voi olla, ja jos joku saa siitä avun, niin ei sitä pidä ampua alas, Färkkilä pohtii.

Ei pelkkää lääkehoitoa

Useimmiten migreeniä sairastavat potilaat saavat avun tutkitusti tehokkaista migreenilääkkeistä.

Markus Färkkilän mukaan tapaukset, joissa tavalliset hoitomuodot eivät tehoa, ovat hyvin harvinaisia.

On kuitenkin ääritapauksia, joissa lääkkeet eivät tehoa. Tuolloin myös konstit ovat monet.

– Heikosti perinteiseen lääkehoitoon vastaaville on tarjolla esimerkiksi sähköstimulaatiota, akupunktiota ja botuliinitoksiinia, jotka voivat tulla kyseeseen, neurologi kertoo.

Nuuskaa ei suositella hoidoksi

Vaikka kyseisessä yksittäistapauksessa nuuskasta on ollut apua, ei Markus Färkkilä suosittele kenellekään tupakkatuotteita migreenin hoitoon.

– Ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että tupakoitsijoilla olisi vähemmän tai lievempää migreeniä, itse asiassa päinvastoin. Mutta aina on joukossa joku yksilö, jolla se toimii.

Tilastollisesti migreenipotilaat tupakoivat terveitä enemmän, mutta sairauden hoidon kannalta merkitystä ei Färkkilän mukaan ole havaittu.

– Tutkimusten mukaan tupakan poltto ei migreeniä kuitenkaan paranna. Myöskään tupakoinnin lopettaminen ei pahenna oireita.

Nuuskasta avun löytänyt Tiina Kaisa Salminen puntaroi, onko nuuskan käyttö lopulta sen haitallisempaa kuin tehottoman lääkekoktailin päivittäinen nauttiminen.

– Tällaisessa äärimmäisessä yksittäistapauksessa nuuskan käyttö tai tupakointi ei ole välttämättä yhtään sen haitallisempaa kuin useiden lääkkeiden päivittäinen syöminen, Färkkilä sanoo ja jatkaa.

– Kuitenkin yleisellä tasolla pitkäaikaisen tupakoinnin haitat on osoitettu niin selvästi, ettei sitä voi kenellekään rutiininomaisesti suositella.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>