Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

"Hipaise mieluummin kumppanin poskea kuin sitä näyttöä"

$
0
0

Perheneuvojan työssä katselllaan suoraan suomalaisen yhteiskunnan kovaa ydintä – perhettä. Päivi Kähkönen sanoo tunnekylläisen ihmisen olevan suhteissa sekä hyvä että huono asia.

– On hyvä että tunteista puhutaan ja että tunteet ovat tulleet keskiöön. Mutta täytyisi muistaa että tunteet myös tulevat ja menevät; matkan varrella ne muuttuvat ja tunnesuhde toiseen ihmiseen vaihtelee. Parisuhde on tietenkin myös tunnesuhde, mutta siinä on myös muita ulottuvuuksia.

Kaikissa ihmissuhteissa pitäisi pystyä uhrautumaan; tekemään palveluksia toiselle ja luopumaan jostain omasta saadakseen tilalle mielihyvää toiselta ihmiseltä. Puhumisen ja kuuntelemisen puute vaivaa parisuhteita edelleen paljon, muistuttaa Kirkkohallituksen perheasiain yksikön johtaja Päivi Kähkönen.

Myönteinen uhrautuminen täytyy kyetä erottamaan uhriutumisesta, joka taas on huono ja parisuhteita kaatava seikka.

– Uhriutumisessa ei saada vastapuolelta kaikua omista hyvistä teoista. Toisen eteen uhrautuminen pitää sisällään ajatuksen siitä että saa itsekin jotain tilalle. Jos näin ei käy, niin tilalle tulee uhriutuminen, jossa suhde vinoutuu ja elämä alkaa tuntua todella pahalta, muistuttaa Kähkönen.

Oy Parisuhde Ab

Kirkon perhetyö ja City-lehti aloittivat toukokuussa 2012 "Suhdeklinikka"-verkkopalvelun. Sivustolla käännellään ihmissuhteen monimutkaista palikkaa monelta puolelta.

City tarjoaa puitteet ja kysymysten moderoinnin, kirkko asiantuntemuksen ja sisällön. Kysymyksiin vastaa verkossa viisitoista kirkon perheneuvojaa eri puolilta Suomea.

– Voidaan tietenkin kysyä, viekö tämä pohjaa pois perhetyön kovalta ytimeltä eli perheneuvonnalta, mutta tulokset puhuvat puolestaan. Tällä hetkellä sivustolta löytyy noin pari sataa kysymys-vastausparia, joita kaikkia luetaan tuhansia kertoja, kertoo Kähkönen.

– Suosituimmat keskustelut ovat keränneet yli kuusi tuhatta lukijaa ja kävijämäärä lähentelee jo puolta miljoonaa. Koska asiantuntijat ovat eri puolilta Suomea, palvelu ei rasita liikaa yksittäisiä paikkoja, kertoo Päivi Kähkönen.

– Kysymyksiin pyritään vastaamaan niin, että havainnot tilanteesta koskettaisivat yleisesti muitakin ihmisiä. Palstalla yritetään tavoittaa yhteistä kokemusta ja saattaa ihminen itse pohtimaan omaa tilannettaan. Hyvin usein kannustetaan myös hakeutumaan asiantuntija- avun piiriin. Asiakastyytyväisyyskyselyn perusteella näyttäisi siltä, että ihmiset kärsivät vaikeasta tilanteesta vuosia, ennen kuin uskaltautuvat perheneuvojan puheille, kertoo Päivi Kähkönen.

Oy Perhe Ab

Perhe. Niin ihanaa ja joskus niin kamalaa.

– Monet kysyvät suhdeklinikalla "onko minun oikea tuntea näin tai teemmekö oikein tässä". Ihmiset tuijottavat ehkä liikaa ulkopuolisia normeja ja osin median luomaa kuvaa onnellisuudesta ja perhe-elämästä. Perhe ei ole myöskään muulta umpinainen yksikkö, vaan siihen vaikuttavat monet ulkopuoliset seikat. Yhteiskunnallinen ilmapiiri, perhepoliittiset päätökset ja globaali taloustilanne vaikuttavat myös siihen tiilitalossa asuvaan tavalliseen perheeseen.

– Kun lapsiperheiden hyvinvointiverkko purettiin ja jätettiin hyvinä vuosina korjaamatta, jäljet tulevat näkymään erittäin raskaasti vielä tulevaisuudessa. Lapsiperheiden köyhyys on kolminkertaistunut, joten kyllä se kertoo yhteiskunnan todellisesta arvojärjestyksestä saattaa perheiden asiat kuntoon, lataa Päivi Kähkönen.

Mörköjä kurkkii siis joka nurkalla. Mihin katse pitäisi kääntää?

– Perheeseen! Ja sormet pois niistä älylaitteista, samat hipaisut kannattaa siirtää puolison poskelle. Vaikka tämä kuulostaa kuinka kliseeltä, niin totta se on. Perheen yhteistä aikaa pitää vaalia. Asioita pitää tehdä yhdessä. Asioista pitää keskustella. Emmekö odota sitä perheeltä itsekin?, kysyy Päivi Kähkönen.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>