Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Kipulääkecocktail on vanhusten ongelma – "Mitä suurempi valikoima, sitä suuremmat riskit"

$
0
0

Kipulääkkeiden päällekkäinen käyttö on yleinen ongelma varsinkin vanhuksilla. Kuopion yliopistollisen sairaalan proviisori Jouni Ahosen mukaan riski kasvaa, kun asiakkaalla on kotonaan useita eri kauppanimillä myytyjä kipulääkkeitä.

- Esimerkiksi ibuprofeiinia ja parasetamolia voi käyttää yhtä aikaa, koska niillä on eri vaikutusmekanismit ja siten ne tavallaan tehostavat toisiaan. Sen sijaan jos syödään ibuprofeiinia eri valmistenimillä tai ibuprofeiinia ja ketoprofeiinia, saadaan vain yksi hyötyvaikutus, mutta helposti kaksi haittavaikutusta, Ahonen sanoo.

Ahonen on aiemmin tutkinut yli 75-vuotiaiden kuopiolaisten lääkitystä. Tulosten perusteella kipulääkecocktailit voivat aiheuttaa verenvuodon ja mahakipujen kaltaisia ongelmia ruuansulatuskanavassa. Samaan aikaan valmisteet voivat pahentaa munuaisten tai sydämen vajaatoimintaa.

- Ennen kaikkea munuais- tai sydänsairauksia sairastavilla tulehduskipulääkkeiden käytön tulisi olla hyvin maltillista, Ahonen teroittaa.

Myös monen eri parasetamolivalmisteen yhtäaikainen käyttö voi tehdä tuhoja elimistössä. Aikuisen normaali enimmäisannos (yksi gramma korkeintaan neljä kertaa vuorokaudessa) on turvallinen ja tehokas, mutta siitä suuremmat annokset saattavat aiheuttaa ongelmia.

- Maksan myrkyllisyys tulee vastaan jo 7–10 gramman vuorokausiannoksen kohdalla, eli ei kauhean paljon (tavallista päivittäistä enimmäisannosta) suuremmalla annoksella. Yliannostus voi tulla, jos käyttää parasetamolia useilla eri kauppanimillä, proviisori kertoo.

Lääkekortti ajan tasalle, lääkekaappi järjestykseen

Proviisori Jouni Ahosen mukaan sairaalahenkilökunnalla on usein iso työ selvitellä, mitä itsehoitolääkkeitä potilaalla on käytössään lääkärin määräämien lisäksi. Juuri vanhusten keskuudessa itsehoitolääkkeiden kirjava käyttö on ongelma. Yksi ratkaisu siihen olisi lääkekortti.

- Sähköinen resepti on ehkä vaikeuttanut (ikäihmisten lääkityksen) seuraamista ja nyt kannattaisi viimeistään laittaa lääkekortit ajan tasalle siten, että kortista löytyisi tieto myös itsehoitolääkkeistä, proviisori sanoo.

Ahonen suosittelee ihmisille myös kotoa löytyvän kipulääkearsenaalin järkeistämistä. Hänen mielestään on hyvä, että kivun ja kuumeen lievään hoitoon löytyisi kotoa mahdollisimman pieni valikoima.

- Mitä suurempi valikoima kipulääkeitä löytyy, sitä suurempi mahdollisuus on, että niitä käytetään väärin.

Vaikka iäkkäillä potilailla itsehoitolääkkeiden liiallinen käyttö onkin ongelma, yleisesti ottaen kipua hoidetaan edelleen liian vähän. Ahonen viittaa tutkimuksiin, joiden mukaan neljällä viidestä laitoshoidossa olevasta vanhuksesta on kipuja. Joka kolmannella vanhuksella kipu on pitkäaikaista, ja joka neljäs ei saa kipuun hoitoa.

- Pitää muistaa lääkärissä mainita, että kipuja on. Silloin löytyy monesti hyviä ratkaisuja. Ja aina kun kipulääkettä käyttää, täytyisi löytää pienin tehokas annos. Liian pienten annosten käyttäminen on turhaa.

"Apteekin on tartuttava ongelmiin"

Kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttila lääkealan turvallisuusvirasto Fimeasta sanoo, että ilman reseptiä saatavien kipulääkkeiden epäterveellinen käyttö on ollut jo pitkään tiedostettu asia. Ongelma on se, että niitä ei kirjata mihinkään rekisteriin.

- Apteekki on paikka, jossa pitäisi huomioida asiakkaan kokonaislääkitys ja tarttua mahdollisiin ongelmiin. Tätä on pyritty myös kehittämään. Toisaalta jokainen voi itsekin edistää lääketurvallisuutta listaamalla reseptiliääkkeiden lisäksi itsehoitolääkkeet ja ravintolisät, Hämeen-Anttila sanoo.

Itsehoitolääkkeiden järkevä ja turvallinen käyttö on teemana myös lääkkeiden käyttäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille järjestetyssä valtakunnallisessa teemapäivässä 19.3.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>