Korvatulehduslapset ovat yksi suuri asiakasryhmä terveyskeskuksissa. Oulussa korvien tutkimisen takia tehdään noin 10 000 lääkärikäyntiä joka vuosi. Tilastojen mukaan noin puolessa tapauksista kyseessä on korvatulehdus, mutta yhtä usein käyntisyyksi paljastuu korvakipu tai korvataudin pelko.
Oulussa Kiimingin hyvinvointikeskuksen alueella alkaa keväällä projekti, jossa on tarkoitus jakaa lainaksi noin 300 korvatulehdusmittaria kiinnostuneisiin perheisiin. Tämän jälkeen seurataan, vähentääkö kotimittaus käyntejä terveysasemilla.
Oulussa on laskettu, että jos kotikäyttöinen korvamittari vähentäisi lääkärikäyntejä esimerkiksi kolmanneksella, yksi lääkäri voitaisiin irrottaa muuhun työhön. Myös antibioottikuurien määrän toivotaan vähenevän.
Ei toistaiseksi kiinnostusta kotimittaukselle
Oululaiset lapsiperheet eivät ole tähän mennessä innostuneet kotikäyttöisen korvatulehdusmittarin käytöstä. Mittarin käyttöä on opastettu Kaakkurin terveysasemalla, mutta perheet eivät ole juurikaan hankkineet laitetta koteihinsa. Kaakkurissa terveysaseman omahoitohuonessa on ollut kolmisen vuotta itsekäyttöinen korvatulehdusmittari, otometri, mutta korvatulehduspotilaita on tullut vastaanotolle entiseen malliin.
- Voi kuitenkin olla, että näitä varaltakäyntejä ja lievempiä tapauksia on jäänyt pois. Vanhemmat saavat varmuutta siitä, missä vaiheessa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin tai hoitajaan. Myös korvakontrollin voi tehdä tässä itse, kun korvatulehdus on jo hoidettu, terveysaseman palveluesimies Päivi Rintasaari kertoo.
Mittari laitetaan lapsen korvaan, minkä jälkeen tietokoneohjelma analysoi, onko tärykalvon toiminnassa muutoksia ja kulkeeko ilma korvakäytävässä normaalisti. Suoranaisesti se ei siis kerro, onko kyseessä korvatulehdus vai ei, mutta tärykalvon liikkumattomuus viittaa usein juuri tulehdukseen.
Nuhatestit tekevät tuloaan
Korvatulehdusmittarin kehittäneen Otometri oy:n toimitusjohtaja Manne Hannula kertoo, että mittari ei ole vielä iskenyt suuren yleisön tietoisuuteen.
- Emme ole vielä päässeet suurille volyymeille, mutta tarkoituksena on, että otometrit otettaisiin laajemmin käyttöön terveydenhuollossa, Hannula sanoo.
Laajemmin kyse on englanniksi terveyden 'self management' -ilmiöstä, jossa ihminen on itse aktiivinen osa hoitoprosessia.
- On olemassa paljon erilaisia laitteita ja etätestejä, mutta vaarana on, että ajattelutapa on liian perinteinen eikä mahdollisuuksia hoksata ottaa käyttöön, Hannula pohtii.
Terveysteknologia-alan yrittäjänä Hannula seuraa tarkasti, mitä alalla tapahtuu. Kotiinsa voisi ostaa vaikka minkälaisia mittalaitteita, joita kaupataan netissä.
- Seuraavaksi ovat tulossa niin kutsutut biosensorit, eli esimerkiksi nuhatestin voi tehdä kotona ottamalla näytteen vanupuikolla. Näin päästään kiinni infektioiasioihin. Mikseipä esimerkiksi hemoglobiiniakin voisi mitata kotona, mutta uskon, että kotona tehtävät veritestit eivät ihan heti yleisty, Hannula arvioi.