Vanhusten viimeisinä elinvuosinaan tarvitsemia pitkäaikaishoidon palveluja käytetään eri puolilla maata yhtä paljon. Eroja kuntien välillä alkaa kuitenkin esiintyä, kun selvitetään millaisia pitkäaikaishoidon palveluja on käytetty.
Tampereen yliopistossa on tehty tutkimus, jossa koko maan kattavan rekisteriaineiston avulla on kartoitettu pitkäaikaishoidon käyttöä vanhusten kahden viimeisen elinvuoden aikana. Tutkitut palvelut ovat julkinen ja yksityinen vanhainkotihoito ja tehostettu palveluasuminen, terveyskeskuksen vuodeosastohoito sekä kotihoito.
Pitkäaikaishoidon käyttö on kunnissa yleistä, sillä yli puolet tutkituista on käyttänyt jotain tutkituista pitkäaikaishoidon palveluista.
Pienemmissä kunnissa käytetään julkista vanhainkotia enemmän kuin suuremmissa kunnissa. Suurissa kunnissa, kuten Tampereella, yksityisten palvelujen käyttö on puolestaan suurempaa.
Erot tulevat kuitenkin selvemmin esiin maantieteellisesti tarkasteltuna, kertoo tutkija Jutta Pulkki.
– Länsi-Suomen alueella painottuu julkisen vanhainkodin käyttö, kun taas Oulun seudulla käytetään enemmän julkista tehostettua palveluasumista ja kotihoitoa, Pulkki kertoo.
Terveyskeskuksen vuodeosastoilla hoitoa kuten ennenkin
Pulkin mukaan selkeä trendi on se, että tehostettu palveluasuminen lisääntyy koko maassa. Se näkyy erityisesti 5 000–10 000 asukkaan kunnissa. Terveyskeskusten vuodeosastohoidon ja kotihoidon osuus ei kuitenkaan ole tutkittavana olevien vuosien 2002 ja 2008 välisenä aikana muuttunut.
Pitkäaikaishoidon yleisenä tavoitteena on vanhainkotihoidon ja terveyskeskuksen vuodeosastohoidon korvaaminen kotihoidolla ja tehostetulla palveluasumisella. Tämä selittää osaltaan sitä, miksi tehostettu palveluasuminen on kasvussa.
Toisaalta terveyskeskuksen ja kotihoidon muuttumattomat luvut kertovat siitä, että kaikilla rintamilla muutosta ei ole vielä tapahtunut.
– Osa kunnista on vielä kovin kaukana yleisistä pitkäaikaishoidon tavoitteista. Tästä ei tosin voi päätellä, että näissä kunnissa hoito olisi järjestetty jotenkin huonosti. Mehän emme tiedä, miten laadukasta ja tarpeenmukaista hoito on, tiivistää Jutta Pulkki.
Pulkki uskoo, että tehostetun palveluasuminen on lisääntynyt myös vuoden 2008 jälkeen. Tutkijat saavat vielä kevään aikana käyttöön rekisteriaineiston, joka ulottuu vuoteen 2013.