Raakamaito on pikku hiljaa yleistymässä myös marketien valikoimassa. Sitä pidetään terveellisenä, mutta toisaalta raakamaitoon mahdollisesti joutuneet bakteerit voivat sairastuttaa ihmisiä.
Ylen aamu-tv:n vieraana ollut teollisen maitohygienian professori ja eläinlääkäri Miia Lindström Helsingin yliopistosta selittää, että raakamaito on käsittelemätöntä maitoa eli sitä ei ole kuumennuskäsitelty (pastöroitu) eikä homogenoitu.
Pastöroinnissa maitoa kuumennetaan 72 asteen lämpötilassa noin 15 sekunnin ajan. Kuumennus tuhoaa suurimman osan maidossa olevista kasvumuotoisista bakteereista, eli mukana menee myös maitohappobakteereita. Homogenoinnissa maidon rasvapalloset pilkotaan pienemmiksi, jotta ne eivät pääse nousemaan maidon pinnalle.
Tutkijan mukaan terveen lehmän utareessa maito on käytännöllisesti katsoen steriiliä. Utareesta ulos tultuaan siihen voi kuitenkin tarttua erilaisia määriä ympäristön bakteereita, esimerkiksi joutuessaan kosketuksiin lypsylaitteiden kanssa, aina maitotankkiin saakka.
– Steriilin maidon tuottaminen on täysin mahdotonta. Hyväkin tuotantohygienia kuitenkin aiheuttaa sen, että jonkin verran bakteereita joutuu maitoon, Lindström painottaa.
Tutkija korostaa, että suomalaisen maidon laatu on EU-mittakaavassa hyvin korkealla tasolla.
– Silti meillä on tutkimusnäyttöä siitä, että sellaisessakin maidossa, jossa kokonaisbakteerimäärät ovat hyvin pieniä, ja kolibakteerimäärät ovat hyvin pieniä, tautia aiheuttavia bakteereita saattaa satunnaisesti esiintyä.
Epäpuhtaasta maidosta monenlaisia riskejä
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ja Evira kertoivat vapun alla, että Uudellamaalla keväällä esiintynyt yersinia-suolistotulehdusepidemia on saanut alkunsa raakamaidosta.
Tutkijan mukaan maitoon joutuvista erilaisista tautibakteereista, joita ei ole saatu tuhottua, voi aiheutua monenlaisia oireita. Näitä ovat esimerkiksi yleiset maha-suolikanavan oireet eli ripuli, oksentelu, vatsakrampit, vatsakivut, ja monesti myös kuumeilu.
– Joidenkin bakteerien kohdalla seuraa vakavampia jälkitauteja kuten reaktiivista niveltulehdusta, joka saattaa olla hyvin pitkäikäistä. Eheciin liittyy verinen ripuli ja pitkäaikainen munuaisvauriotaipumus, Lindström kertoo.
Listeriabakteeri saattaa puolestaan aiheuttaa riskiryhmille hengenvaarallista aivokalvontulehdusta ja raskaana oleville keskenmenon riskiä.
– Nämä eivät ole pikkuripuleita.
"Kuluttajien tiedoissa vielä parantamisen varaa"
Maitohygienian professori Miia Lindström uskoo, että suuri yleisö ymmärtää enenevässä määrin raakamaidosta aiheutuvia riskejä.
Hän muistuttaa, että jo laki velvoittaa tuottajien maitoa myydessään valistavan kansalaisia ja maito täytyy varustaa erityisillä merkinnöillä.
– Mutta kyllähän tässä paljon vastuuta siirtyy kuluttajalle ja kuluttajan ymmärrykselle. Uskon, että niissä tiedoissa on paljon vielä paikkaamisen varaa.
Riskiryhmille raakamaidon kuumennus suositeltavaa
Miia Lindströmin mukaan kuluttajan tulisi olla raakamaitoa ostaessaan tietoinen tautiriskistä.
– Pitää ymmärtää, että raakamaito on sellainen tuote, johon silloinkin kun tuotannossa kaikki menee putkeen ja hyvin, liittyy tautiriski. Eli maitoa ei voi tuottaa ilman tautiriskiä.
Tutkija muistuttaakin, että jos kuuluu itse riskiryhmiin tai aikoo tarjoilla raakamaitoa riskiryhmiin kuuluville, maidon kuumentaminen on ehdottoman tärkeää tautibakteerien tuhoamiseksi.
– Lapset kuuluvat riskiryhmiin. Eli ei ole kauhean suositeltavaa juottaa lapsille kuumentamatta raakamaitoa, Lindström sanoo.
Pienten lasten lisäksi riskiryhmiin kuuluvat raskaana olevat, vanhukset sekä henkilöt, joilla on immuunipuolustuksen tasoa laskeva vaikea perussairaus.