Ensimmäiset rusketuslaitteet ostettiin Suomeen 1980-luvun alussa. Varsinainen ruskettamisbuumi alkoi 80-luvun puolivälissä.
- Solariumeja toi Suomeen kaikkiaan seitsemän maahantuojaa, ja uusia laitteita ostettiin jopa 800 per vuosi, kertoo toimitusjohtaja Morris Fleege Sun Club Oy:stä. Fleege aloitti 80-luvun alussa laitteiden maahantuonnin ja jatkaa alalla edelleen.
Lama ja samaan aikaan virinnyt keskustelu UV-säteilyn aiheuttamasta syöpäriskistä karkottivat käyttäjät.
- 90-luvun alussa solariumeja sai edullisesti realisointikeskuksista, Fleege jatkaa.
Kuntosalibuumi elvytti solariumien käytön jälleen 2000-luvun alussa. Fleege arvelee, että Suomessa on yli 2 000 solariumia, suurin osa niistä on kuntosaleissa, kauneushoitoloissa ja urheiluhalleissa.
K-18
Alle 18-vuotiaat eivät saa käyttää solariumia. Käyttökielto tuli voimaan säteilylain muutoksella 1.7.2012. Solariumyrittäjän on huolehdittava siitä, että ikärajoituksesta pidetään kiinni ja että terveysriskeistä tiedotetaan asiallisesti.
- Meillä ollaan valmiita vaikka kysymään paperit, toteaa palveluohjaaja Niina Tortinmäki Turun keskustan W Hyvä Olo -kauneushoitolasta.
- Täällä riittää asiakkaita tasaisena virtana. Naisia on enemmän kuin miehiä ja ikähaarukka on noin 20-vuotiaasta viiskymppiseen, Tortinmäki kertoo.
Yrittäjän on huolehdittava myös solariumlaitteittensa vuosihuollosta.
- Huoltamaton laite voi olla täysin tehoton, kertoo Fysiolinen toimitusjohtaja Antti Kalli. Perusteellinen huolto lampunvaihtoineen maksaa satoja euroja.
- Vääränlaiset lamput voivat olla jopa turvallisuusriski, Kalli lisää.
”Uusi laki yliampuva”
WHO ja syöpäjärjestöt ovat pitkään varoittaneet solariumin käytön terveysriskeistä. Kestorusketus ja ihon toistuva polttaminen lisäävät merkittävästi riskiä saada ihosyöpä. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan rusketuspalveluja ei saa tarjota väestölle niin, että siitä aiheutuu terveyshaittaa. Stuk on antanut tarkat määräykset rusketuskäyttöön soveltuvista laitteista.
Annika Juutilainen kertoo käyvänsä solariumissa keväisin, pari kertaa viikossa.
- Kohtuus kaikessa, niin UV-säteilyä ei saa liikaa. Haluan ruskettua ennen kesää, Juutilainen sanoo.
Säteilylain muutos tulee voimaan 1.7.2015 kolmen vuoden sopeutumisajan jälkeen. Viimeistään silloin solariumyrittäjän on nimettävä vastuuhenkilö valvomaan toimintaa. Itsepalvelu- eli kolikkosolariumien käyttö joudutaan lopettamaan tai muuttamaan lain vaatimaksi.
- Jonkin verran yliampuvaa tämä holhoaminen on, puuskahtaa Fleege.
- Nuoret voivat maata Thaimaan rannoilla vaikka aamusta iltaan, mutta solariumia vahditaan haukan lailla.