Miehet ovat viime vuosina rohkaistuneet hakemaan apua niin isyyteen, eroon kuin vaikkapa parisuhdeväkivaltaan. Esikodista apua hakevista joka neljäs on mies. Miesten aiempaa vilkkaampi avunhaku ei kuitenkaan kerro suoraan siitä, että ongelmat olisivat lisääntyneet, toteaa Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikkö Jussi Pulli.
– Miehet uskaltavat hakea apua entistä paremmin. Auttamispalveluja on myös kehitetty vastaamaan miesten tarpeisiin, toteaa Pulli Miestyönfoorumin tiedotteessa.
Kaksipäiväistä tapahtumaa vietetään Kokkolassa. Se on suurin suomalainen miesten auttamiseen keskittyvä vuosittainen seminaari. Pelkästään Pohjanmaan ensi- ja turvakotiyhdistykset auttavat vuosittain satoja miehiä.
Tyypillinen apua hakeva mies on yli 30-vuotias, työssä käyvä perheenisä, jolla on alle kouluikäisiä lapsia. Tukea haetaan paitsi ongelmien kärjistyessä, myös varhaisessa vaiheessa. Esimerkiksi vauvaperheen jaksaminen on aihe, joka saa miehetkin liikkeelle – usein apua hakee tuolloin koko perhe.
Avusta on apua
Miestyötä tutkineen Tapio Oikarisen tuoreen tutkimuksen mukaan miehet arvostavat auttamispalveluissa sitä, että apu on tarkoitettu erityisesti miehille. Myös kynnyksen mataluus on tärkeä tekijä miesten apuun hakeutumisessa.
Avusta on Oikarisen mukaan usein myös apua: haastatelluista miesryhmästä 12 oli hakenut apua oman väkivallankäyttönsä lopettamiseeen. Yhtä lukuun ottamatta kaikki myös onnistuivat.
Apua saa ilman ongelmaakin
Kokkolan Mieskeskuksen ryhmiin osallistuu puolensataa miestä vuodessa. Välillä yhteen kokoonnutaan ilman ongelmaa tai teemaakin. Perjantaikahville tulevat miehet keskustelevat Mieskeskuksen Jyrki Joupin mukaan niin urheilusta kuin maailman tilanteesta. Silti henkilökohtaisiinkin saatetaan päätyä:
– Joka kerta joku jää juttelemaan omista asioistaan, sanoo Jouppi.
Joupin mielestä miehille suunnatut palvelut ovat usein liian ongelmakeskeisiä, ja miesten pitäisi voida puhua elämäntilanteestaan ilman ennalta määriteltyä ongelmaa.