Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Terveystarkastaja ei söisi juhlien rääppiäisissä – ellei ruokaa ole pidetty kylmänä tai kuumana

$
0
0

Ruoan oikeanlaisen valmistuksen ohella elintarvikkeiden kohdalla on tärkeää muistaa myös oikeat säilytys- ja tarjoilulämpötilat. Terveystarkastaja Janne Hämäläisen mukaan ruoan pilaantuminen voi alkaa hyvin nopeasti.

– Nyrkkisääntönä voi pitää, että ruoka alkaa lämpötilojen kohottua yli parinkymmenen mennä pilalle noin tunnin päästä tarjolle noston jälkeen, jollei ole jotain keinoa, jolla tuotetta jäähdytetään tai pidetään kuumana. Lämpötilan kasvaessa myös pilaantuminen nopeutuu.

Hämäläisen mukaan elintarvikkeet sisältävät luonnostaan erilaisia mikrobeja, jotka ruoan pilaantumisen aiheuttavat. Lämpötilojen kasvaessa mikrobit alkavat levitä ja kasvaa, ja ne tuottavat omia aineenvaihduntatuotteitaan elintarvikkeisiin.

– Kun näitä aineenvaihduntatuotteita alkaa olla tarpeeksi, alkavat ihmiset reagoida niihin. Ensimmäisenä pilaantumisen voi havaita haju- ja värimuutoksista.

Pilaantuneen ruoan nauttiminen voi aiheuttaa rajuja oireita.

– Tyypillisimpiä oireita ovat oksentelu, ripulointi ja erilaiset vatsaoireet kuten vatsakipu. Tässä tapauksessa on hyvä huolehtia nesteytyksestä, koska oksentaessa ja ripuloidessa menetetään paljon nestettä.

Tilanne voi olla erityisen paha lapsilla ja vanhuksilla.

– Vanhuksilla vastustuskyky on luonnostaan heikompi. Lapsia taas voi olla joissain tapauksissa hyvin vaikeaa saada nauttimaan nestettä, silloin täytyy yrittää muita tapoja, että saadaan nestettä menemään vartaloon. Yksi keino on tarjota hyvin nestepitoisia hedelmiä, joista lapset pitävät.

Älä survo jääkaappia liian täyteen

Terveystarkastaja Janne Hämäläinen sanoo, että ruoka kannattaa nostaa tarjolle aivan viime tingassa.

– Silloin ruoan lämpimässäoloaika olisi mahdollisimman lyhyt. Kaikkien elintarvikkeiden kohdalla kannattaa toimia samoin. On hankalaa sanoa, kestääkö joku tuote kauemmin kuin toinen, ja siinä otetaan tietoinen riski, jos tuotteet otetaan esille liian aikaisin.

Hämäläisen mukaan lihatuotteille optimaalinen säilytyslämpötila on alle kuusi astetta, kalalla alle kolme astetta. Tämä pitää huomioida ruoan säilyttämisessä.

– Kannattaa miettiä, kuinka paljon jääkaappiin laitetaan kerralla tavaraa. Ovatko kaikki sellaisia tavaroita, joiden tarvitsee olla jääkaapissa, vai voiko niitä säilyttää jossain muussa tilassa?

Juhlien jäljiltä ruokaa ja elintarvikkeita jää usein yli, jolloin mielellään vietetään rääppiäisiä tai annetaan ruokaa kotiin vietäväksi. Hämäläinen suosittelee pohtimaan, kannattaako kertaalleen lämmennyttä ruokaa enää syödä.

– Jos ruokaa ei ole pidetty kylmänä tai kuumana, en itse sitä enää käyttäisi. Pilaantuminen ei välttämättä näy päälle päin, ja vaikka ruoka kuumennettaisiin ja saataisiin mikrobit kuolemaan, niiden tuottamat aineenvaihduntatuotteet, myrkyt ja toksiinit jäävät ruokaan.

Sama tilanne pätee myös raakaan lihaan ja kalaan, joka on ehtinyt olla lämpimässä ennen kypsentämistään. Terveystarkastaja Janne Hämäläinen muistuttaa myös kylmäketjun huolehtimisesta kesäaikaan.

– Kaupassakin kannattaa jo miettiä, mitä tuotteita sieltä otetaan mukaan. Lihat, kalat ja maitotuotteet kannattaa ottaa viimeisenä ja käyttää jo kaupasta lähtiessä kylmälaukkua, jossa on kylmäkalle tai vastaava. Silloin tuotteet saa kaupastakin kylmänä kotiin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>