Kaksivuotiaat punkit – nymfit – aiheuttavat ihmisille eniten borrelioositartuntoja.
Vain millimetrin mittainen nymfipunkki jää helposti huomaamatta. Lisäksi se viettää ihmisen iholla lyhyemmän ajan kuin kolmivuotias, aikuinen punkki.
Juuri huomaamattomuutensa vuoksi nymfit ovat syyllisiä suurimpaan osaan ihmisten borrelioositartunnoista. Koska punkkeja ei huomata eikä poisteta, ne pääsevät helposti tartuttamaan ihmiseen esimerkiksi borrelioosin.
"Hoitoon ja välittömästi"
Paraislainen Raimo Kinnunen ei ottanut punkkeja vakavasti ennen kuin borrelioositartunta osui omalle kohdalle.
– Ihmettelin, kun polvessani oli punainen kahden euron kokoinen läiskä, jonka reunat olivat kirjavanpunaiset ja joka alkoi laajentua. Terveyskeskuksen vastaanotolla ei tiedetty, mistä se mahtaisi johtua, Kinnunen kertoo kuuden vuoden takaisista tapahtumista.
– Viimein lääkäri totesi, että ei mitään muuta kuin hoitoon ja välittömästi.
Borrelioositartunnat terveyskeskuksessa arkipäivää
Nykyisin punkkivaivat ja borrelioositartunnat ovat terveyskeskuksissa arkipäivää. Paraisten terveyskeskuksen apulaisylilääkäri Kenneth Wilson kertoo, että hoitajien vastaanotolle tulee punkkipotilaita päivittäin.
Myös borrelioositapaukset tunnistetaan helposti. Ihottumavaiheessa hoitona on kahden tai kolmen viikon mittainen antibioottikuuri, joka toimii lähes kaikissa tapauksissa.
Jos borrelioositapauksen jättää hoitamatta, voi se muuttua myöhäisvaiheen borrelioosiksi, joka voi alkaa oireilla vasta kuukausien tai vuosienkin päästä. Oireita voivat olla esimerkiksi erilaiset tulehdukset hermostossa, nivelissä ja jopa sydämessä.
Wilsonin mukaan mikä tahansa tulehdus voi olla borrelioosiperäinen. Tartunta selvitetään vasta-ainetestillä, joita otetaan Paraisillakin usein. Pitkälle ehtineitä borrelioositapauksia on paljon.
– Meillä on päivittäin tiputuksessa joku borrelioosipotilas. Myöhäisvaiheen borrelioosissa annetaan usein kolmen viikon päivittäinen tiputushoito. Se on erittäin tehokas, 98 % paranee.
"Punkki on Suomen vaarallisin eläin"
Raimo Kinnusen borrelioositartunnassa kävi hyvin. Hän sai hoitoa ajoissa ja asiat ovat nyt kunnossa. Diagnoosin saamisen jälkeen ajatukset pyörivät kuitenkin siinä, miten elämän oikein käy.
Kinnunen pitää punkkivalistusta tärkeänä asiana ja toivoisi, että puutiaisaivokuumerokote sisällytettäisiin rokotusohjelmaan – vaikkei se borrelioosilta suojaakaan.
Apulaisylilääkäri Kenneth Wilson kertoo, että Paraisille suunnitellaan rokotusohjelmaa aivokuumeen varalle. Hän arvelee, että ohjelma voidaan saada käyttöön parin vuoden kuluttua.
Wilson kuitenkin muistuttaa, että turhaan ei kannata olla huolissaan.
– Punkkihan on Suomen vaarallisin eläin, mutta eivät ne vaarallisempia ole kuin aiemmin. Jos punkki saadaan pois vuorokauden sisällä, on erittäin epätodennäköistä että se ehtisi tartuttaa borrelioosia ihmiseen.
Omat toimintatavat ovat paras ratkaisu punkkien ja borrelioosin välttämiseen.
– Jos liikkuu kosteassa ja pimeässä paikassa, jossa on paljon kasvillisuutta, niin kannattaa pukea pitkälahkeiset housut ja kumisaappaat. Ja joka ilta punkkitarkastus, varsinkin lapsille, Wilson sanoo.