Länsirannikon miljoonapiirin alueella pohditaan erikoissairaanhoidon yhteistyön nykyistäkin voimakkaampaa syventämistä. Tämä tarkoittaisi, että Turun yliopistosairaala voisi jatkossa toimia myös Porissa ja Vaasassa, jolloin keskussairaalat itsenäisinä yksikköinä katoaisivat.
Satakunnan, Varsinais-Suomen ja Vaasan sairaanhoitopiirit muodostavat oman erityisvastuualueen eli Länsirannikon miljoonapiirin, jossa toimii Turun yliopistosairaala ja keskussairaalat Porissa ja Vaasassa. Miljoonapiirin alueella tehdään runsaasti yhteistyötä, ja eräät erittäin vaativat hoidot annetaan jo tällä hetkellä koko alueen potilaille Turussa.
Hallituksen ja opposition neuvottelema uusi sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämismalli rakentuu mitä todennäköisimmin länsirannikolla miljoonapiirin varaan, jos mallista ylipäätään päästään sopuun. Länsirannikolla halutaan kuitenkin edetä etunenässä ja selvittää erilaisia vaihtoehtoja.
Yksi hallinto, monta toimipistettä?
Käytännössä uusi yhteistyö voisi tarkoittaa sitä, että länsirannikon erikoissairaanhoidon tarjoaisi yksi yliopistosairaala, jolla olisi useampi toimipiste. Nykyiset sairaalat voisivat erikoistua joihinkin hoitoihin ja luopua joistakin vaativista hoidoista, joita saataisiin muista sairaaloista.
Pienemmissä sairaanhoitopiireissä uumoillaan, että malli saattaisi parantaa työvoiman saatavuutta. Yliopistosairaaloilla on perinteisesti ollut parempi rekrytointipohja, koska niissä on lääkärikoulutusta.
Nykyisellään pienempien sairaanhoitopiirien on vaikea saada eräitä erikoisalojen lääkäreitä.
Pitkä tie ennen toteutumista
Esimerkiksi Satakunnan sairaanhoitopiiri tekee jo nykyisellään myös koulutusyhteistyötä Turun yliopistosairaalan kanssa, joten aivan uudesta asiasta ei ole kyse.
Vasta pohdinta-asteella olevan mallin käyttöönotto veisi parhaassakin tapauksessa vuosia. Tällä hetkellä ei ole selvää edes se, miten lainsäädäntö suhtautuisi malliin.
Yle Uutisten useista lähteistä saamien tietojen mukaan asiasta on käyty alustavaa keskustelua sairaanhoitopiirien johtoelimissä. Jos selvitystyön aloittamiseen päädytään, se vie oman aikansa.
Lisäksi myös poliitikkojen pitää hyväksyä muutos, jos sen katsotaan olevan paras tapa kehittää erikoissairaanhoitoa. Eräiden arvioiden mukaan uusi malli voisi kuitenkin toimia jo tällä vuosikymmenellä.