Kun iho altistuu auringonpaisteelle liian pitkään, on seurauksena usein jonkin asteinen palovamma. Pieneenkin punoitukseen kannattaa reagoida, kertoo Liisa Antila Satakunnan syöpäyhdistyksestä.
– Jos iho punoittaa ja kuumottaa niin siinä näkee yleensä ensimmäisen asteen merkit. Niistä selviää vielä ihon viilentämisellä esimerkiksi vedellä tai kylmillä kääreillä. Myös ihon voitelu auttaa tällaisiin yhtenä päivänä syntyneisiin auringon paahteen aiheuttamiin oireisiin.
Rakkulat kaipaavat jo lääkäriä
Jos iho on todella punainen, kosketusarka ja siihen tulee vesirakkuloita, niin silloin kannattaa Antilan mukaan hakeutua lääkärin vastaanotolle.
– Silloin puhutaan jo samoista oireista, mitä tulee esimerkiksi kuumalla vedellä polttamisesta. Lääkäri katsoo sitten tilanteen mukaan tarvitaanko jotain kortisonivoidetta, lääkettä, nesteytystä tai muuta paikallishoitoa.
Iho muistaa vanhatkin punoitukset
Ihoa on syytä tarkkailla aina palamisen jälkeen, Antila muistuttaa.
– Kaikkiin ihomuutoksiin on syytä tarttua. Sellaisia voivat olla esimerkiksi muutokset luomissa tai ihon oireilu esimerkiksi hilseilemällä tai kutisemalla. Melanoottiset muutoksethan eivät tule vain yhden kerran palamisen jälkeen vaan ihossa on muistijäljet jo kaikista lapsuuden ja nuoruuden altistuksista.