– Tutkimukset osoittavat, että taideharrastukset tosiaan lisäävät elinikää ja elinajan odotetta, ja myös elämänlaatua. Siitä tiedetään sitten vähemmän, mikä on se mekanismi, millä taide tuottaa terveyttä. Itse luulen sen johtuvan hyvin paljon siitä, että taiteen kokeminen tuo elämänhallintaa. Ihminen oppii katsomaan maailmaa toisella tavalla, ja näkee sen monivivahteisuuden, kertoo arkkiatri Pelkonen.
Terveyttä taiteesta -seminaarin kenties suurimpana avainhahmona ja luojana oleva Pelkonen pitää Savonlinnaa oikeanlaisena kaupunkina järjestää taiteisiin liittyvä seminaari, koska kaupungista löytyy hyvin paljon erilaista kulttuuriaktiivisuutta.
– Juuri täällä Savonlinnassa olemme todella taiteen keskellä, eikä pelkästään ihmisten tekemän vaan myös luonnontaiteen keskellä. Tämä on hetki, jolloin keskustellaan tästä jännittävästä yhteydestä, joka vallitsee taiteen tekemisellä, taiteen kokemisella ja hyvinvoinnilla, sanoo arkkiatri Pelkonen.
Toistuva Kullervon kirous
Seminaarissa puhunut lastenpsykiatri Jari Sinkkonen toimii Pelastakaa Lapset ry:n ylilääkärinä. Aivan kuin Kullervo, joka nimikko-oopperassa kantoi vihaa ja pettymystä lapsesta aikuisuuteen, näkee Sinkkonen yhtäläisyyksiä moneen nykypäivän työtehtäväänsä.
– Se on lastenpsykiatrin arkea. Monissa yhteyksissä tulee esiin juuri tämä. Nyt me tiedämme koko ajan yhä enemmän siitä, että varhainen kaltoinkohtelu on yhteydessä väkivaltaongelmiin, ja syrjäytymiseen.
Musiikin on todettu auttavan monia. Eritoten tulisieluiset esikuvat sytyttävät nuorissa helposti arvostusta ja kiintymystä, ja näin tilanne toimii vetäjänä ja apuna vaikeissakin tapauksissa.
– Tiedän vaikka kuinka paljon tapauksia, joissa musiikki on ollut apuna. Se on ollut monelle henkireikä, sanoo Sinkkonen.
Taideaineet antavat hyviä eväitä
Arkkiatri Risto Pelkonen ja lastenpsykiatri Jari Sinkkonen ovat huolissaan siitä, että taidetta ja taiteen opetusta vähennettäisiin peruskouluissa. Heidän mielestään taideaineita ei missään tapauksessa saisi ajaa alas.
– Olisi hurjan tärkeää, että ei pidettäisi suorituksia niin tärkeinä kuin sitä, että nuoret oppisivat olemaan yhdessä ja ymmärtämään, että erilaisuutta on. Tähän kaikki taideaineet antavat hyviä eväitä, Pelkonen ajattelee.
– Eikä kuunneltaisi pelkästään sitä nuorien mielimusiikkia, vaan tuotaisiin tilalle muutakin avaamaan nuorten silmiä ja kokemusmaailmaa, lisää Sinkkonen.
Sinkkonen haluaisi vielä suuremman joukon ihmisiä tulemaan osallisiksi kulttuurikokemuksiin. Terveyttä taiteesta -seminaarin päättänyt Seppo Kimanen muistutti Sinkkosta vuosien takaisista sanoistaan.
– On jäänyt hyvin mieleen Kimasen lausahdus. Kun hän kävelee Helsingin kadulla, ja siellä tulee vastaan ihmisiä, niin hän ajattelee että täällä on niin monta ihmistä, jotka eivät ole koskaan kuulleet yhtään Joseph Haydnin jousikvartettoa, Sinkkonen naurahtaa.
Terveyttä taiteesta -seminaari järjestettiin yhdessä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin, Itä-Suomen yliopiston, Itä-Savon sairaanhoitopiirin ja Savonlinnan oopperajuhlien kanssa.