Miesten sterilointien määrä on lisääntynyt Suomessa viime vuosina tasaisesti. Viimeisimmät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastot löytyvät vuodelta 2012. Niiden mukaan miesten sterilisaatioita tehtiin Suomessa yli 2000.
Lääkärit kertovat, että toimenpiteiden kysyntä on jatkunut runsaana. Vasektomia on tehokas ehkäisykeino, mutta täysin luotettavaksi ei sitäkään voi kutsua.
– Sataprosenttista ehkäisykeinoa ei ole olemassa. Aina on mahdollisuus ei-toivotuille raskauksille. Vasektomian epäonnistumisen mahdollisuus on yleisesti ottaen yksi sadasta, mutta oma näkemykseni on, että se on sitäkin pienempi, kertoo ylilääkäri Antti Kaipia Satakunnan sairaanhoitopiiristä.
Onnistuminen kannattaa tarkistuttaa
Vasektomia voi epäonnistua ylilääkäri Antti Kaipian mukaan riippumatta siitä, millä tekniikalla se tehdään.
– Tekniikoita on useita erilaisia, mutta riippumatta siitä, miten ja kuka vasektomian tekee, aina on riski, että putket kasvavat yhteen. Vaikka riski on pieni, se on todellinen, Kaipia toteaa.
Hänen mukaansa potilaille suositellaan, että he kävisivät antamassa siemennestenäytteen neljä kuukautta toimenpiteen jälkeen, jotta sen onnistuminen voidaan tarkistaa.
Lääkäri ei aina tunnista siemenjohdinta
Vasektomian epäonnistuminen johtuu ylilääkäri Antti Kaipian mukaan vain harvoin lääkärin virheestä.
– Onhan se mahdollista, että teknisessä suorituksessa on virhe tai siemenjohdinta ei ole tunnistettu. Siksi monet lääkärit lähettävätkin pienen palan patologin tutkittavaksi. Näin varmistetaan, että on leikattu siemenjohdinta. Itse en toimi näin, sillä kyllä minä tiedän muutenkin, mitä siellä on, Kaipia toteaa.