Vanhemmuus on pitkä luopumisen prosessi. Hämeenlinnan seurakuntien Perheasiainneuvottelukeskuksen johtajan, perheneuvoja Timo Korpisen mukaan lasten kotoa lähteminen tulee usein esiin erityisesti 40-49-vuotiaiden asiakkaiden kanssa keskustellessa.
– Joskus on voinut käydä niin, että pariskunta on elänyt vähän liikaakin lasten ehdoilla, jolloin oma puoliso ja oma parisuhde on jäänyt vähemmälle.
Korpinen muistuttaa, että vanhemmilla on myös oikeus iloita lasten itsenäistymisestä ja sen tuomasta vapaudesta omassa elämässä.
Korpinen kokosi työkalupakin, mitä tehdä, jotta lasten kotoa lähteminen ei koskisi sydämeen niin kovasti.
1. Sano itsellesi, että olet riittävän hyvä vanhempi
– Aika usein vanhempana tuntee syyllisyyttä siitä, onko ollut hyvä vanhempi ja tehnyt riittävästi. Usein juuri nämä kysymykset tulevat esille silloin, kun lapsi on lähdössä pois kotoa. Vanhempien on hyvä muistaa, ettei kukaan ole täydellinen, riittävän hyvä riittää, sanoo Timo Korpinen.
2. Hanki omaan elämääsi ikiomia asioita
Perheen ja lasten asioihin ei kannata uppoutua niin syvälle, että omat harrastukset ja mielenkiinnon kohteet jäävät kokonaan. – Pitää olla jotakin ihan omaa, joka on itselle merkittävää ja tärkeää. Harrastus tai työ.
3. Jaa arkea kumppanisi kanssa
Hanki kumppanin kanssa yhteisiä mielenkiinnon kohteita tai harrastuksia.
– On hyvä, jos niitä löytyy, mutta ei niitä väkisin tarvitse yrittää keksiä. Yhteisten asioiden ei tarvitse olla kalliita lomia tai harrastuksia. Kiinnostuminen kumppanin arjesta on arvokasta. Yllättävän pienetkin asiat riittävät. Muista kysyä, miten toisella menee.
4. Sano puolisollesi hyviä ja kauniita asioita
– Useimmiten tulee väsyneenä ja kiukkuisena sanottua ikäviä asioita, mutta hyviä asioita ei koskaan sano liikaa, muistuttaa Korpinen.
5. Anna tunteiden tulla
Muista, että lasten maailmalle lähteminen on vanhemmuuteen kuuluva hieno asia, mutta se on myös surullinen asia. Voi antaa sen tuntua, että ei aina tunnu kivalta. Muistele, hienoa aikoinaan oli, kun itse pääsi omille jaloilleen ja sai aloitella omaa elämää.
6. Älä tuppaudu, mutta ole käytettävissä
Ole nuorelle tukena. – Vanhemmuus on koko elämän mittainen tehtävä, se vain muuttaa muotoaan lasten kasvaessa. Aikuisetkin lapset tarvitsevat vanhempiaan. Vanhemmuuteen kuuluu olla myös aikuisten lastensa käytettävissä silloin, kun he apua tuntevat tarvitsevansa.
7. Älä museoi muuttaneen huonetta
Nuoren muutettua kotoa saattaa olla houkutus jättää kaikki nuoren huoneessa entiselleen. – En lähtisi museoimaan nuoren huonetta, pohtii perheneuvoja Timo Korpinen.
– Kotoa pois muuttava nuori iloitsee siitä, että vanhemmat elävät omaa elämäänsä ilman nuorta ja itsekin nuori voi elää omaa elämäänsä. Nuoret haluavat, että vanhemmatkin ovat onnellisia ja tyytyväisiä elämäänsä.