Hyvinvointikoordinaattori, terveydenhoitaja Riitta Kujala Kokkolasta ei usko, että sikainfluenssan tuoma hygieniaherätys olisi unohtunut. Jokasyksyinen flunssakauden aikana yskiminen, niistäminen ja käsihygienia nousevat silti aina puheisiin.
– Kyllä tietoisuus kaiken kaikkiaan on lisääntynyt, esimerkiksi matkustamisen yleistyttyä ja esimerkiksi laajojen noroepidemioiden takia.
Kankaiset käsipyyhkeet ovat Kujalan mukaan kadonneet pysyvästi julkisista tiloista, ja tilalla on nyt kertakäyttötuote. Myös palasaippuat ovat jääneet pumppupullojen varjoon kotikäytössäkin, arvioi Kujala. Käsidesit ovat hänen mukaansa yhä yleisempi näky myös vaikkapa ravintoloissa ja kuntosaleilla. Silti peruslinjallakin pärjää:
– Vesi ja saippua ovat tärkeimmät, ne riittävät hyvin.
Ihminen sairastaa monta flunssaa vuodessa
Syksyllä liikkeellä on paljon viruksia ja ihmisten kerääntyminen lomakauden jälkeen yhteisiin tiloihin saa ne leviämään tehokkaasti. Se on terveydenhoitajan mielestä normaalia.
– Flunssa kuuluu terveen ihmisen elämään.
Infektioiden täydellinen välttely onkin mahdotonta, sanoo Riitta Kujala. Silti petrattavaa on aina:
– Varmasti tähän aikaan käsienpesussa on eniten parantamisen varaa, sanoo Kujala.
Käsien kautta pöpöt kulkevat pintoja pitkin odottamaan seuraavaa kohdetta. Myös kyynärtaive on hyvä pitää aivastuksen tai yskän kotipesänä, jos nenäliinaa ei ole käsillä. Perusongelma on myös se, etteivät kaikki malta pysyä sairaina poissa töistä, koulusta tai hoitopaikasta. Puolikuntoinen ei aina ole skarppina myöskään varotoimien kanssa:
– Kun yhtäkkiä tulee aivastus, ei siinä ehdi mitään, sanoo Riitta Kujala.