Lasten ja nuorten päihdeongelmat näkyvät Oulussa yhä useammin. Kaupungin perhehoidon palveluesimies Anne-Maria Takkulan mukaan päihdeongelmia todetaan myös entistä nuoremmilla, jopa vain 12-vuotiailla.
– Tästä puhutaan liian vähän. Meillä on nuoruusikäisillä aika iso päihdeongelma. Esimerkiksi kaupungin lastenkodissa on paljon nuoria, joilla on päihdeongelma, Takkula kertoo.
Lakimuutos madalsi ilmoituskynnystä
On vaikea löytää yhtä syytä, mistä tilanne johtuu.
– Siellä on nuoria perheistä, joissa rakenteet ovat periaattessa kunnossa. Vanhemmat myös aidosti hakevat lapsilleen apua ja ovat aktiivisia, Takkula sanoo.
Nuorten päihdeasema Redin palveluesimies Tuomo Seppänen pohtii, johtuisiko tilanne lastensuojelulain muutoksesta. Tilasto kertoo, että päihdeasema Redin asiakasmäärä on kasvanut viidessä vuodessa roimasti, lähes viidelläsadalla asiakkaalla.
– Laki muuttui muutama vuosi sitten ja lastensuojeluilmoituksia tehdään nyt matalammalla kynnyksellä. Lastensuojelun kautta meille tulee suurin osa nuorista, alle 18-vuotiaista asiakkaista hoitoon. Aiemmin he tulivat vapaaehtoisesti ja nyt ohjatusti, Seppänen kertoo.
Syksy ruuhkaisempaa aikaa
Viime vuonna päihdeasemalla kävi yli 1300 nuorta asiakasta. Nuorimmat päihdeasemalla hoidettavat ovat 13-vuotiaita.
– Mitään huippukasvua meillä ei ole ollut asiakasmäärissä. Meillä käy tasaiseen tahtiin aika paljon asiakkaita. Kesällä on yleensä hiljaisempaa, mutta kun syksy koittaa ja koulut alkavat, asikasmäärä lisääntyy. Kesällä on ehkä vapaampaa elämää eikä lastensuojeluilmoituksia esimerkiksi koulun puolelta tule, Seppänen sanoo.
Päihdeongelmaiset lapset ja nuoret käyttävät useimmiten alkoholia ja kannabista. Viime vuosina kuvioihin ovat tulleet myös muuntohuumeet.
Perhehoidon palveluesimies Anne-Maria Takkula vaatii yhteistyön tehostamista ongelman hoitamiseksi. Esimerkiksi verkostoituvaa katutyötä tarvittaisiin enemmän.