Kiusaamisen siemenen itäminen on sitä vaikeampaa, mitä enemmän nuorilla on sosiaalisia verkostoja, kaveruussuhteita ja onnistumisen kokemuksia. aikuisten velvollisuus on kunnella ja luoda nuorille tilaisuuksia kertoa hankalista kiusaamistilanteista.
– Me aikuiset emme välttämättä voi tietää kiusaamisesta, ellei sitä tuoda meille tietoon. Etenkin nykypäivänä, kun kiusaaminen voi olla niin monimuotoista, ettei se näy koulun välitunnilla tai oppitunnin aikana, vaan se tapahtuu verkossa ja sosiaalisessa mediassa, muistuttaa hankekoordinaatoori Ville Saloranta.
Läksyklubeissa aikuinen opastaa kotitehtävissä
Riihimäellä käynnissä olevassa Huolenpitoa! -eli HUPI-hankkeessa kehitetään toimintamalleja, joilla pyritään ehkäisemään koulujen välisiä eroja sekä lisäämään koululaisten sosiaalisia taitoja.
Projektin pienryhmätoiminta koukuttaakin mukaansa nuoria, joilla ei ole kavereita tai harrastuksia ja joiden aika mahdollisesti koulupäivän jälkeen kuluu tietokoneen äärellä kotona.
Hankekooridinaattori Ville Saloranta uskoo vakaasti, että kaverisuhteet ja harrastukset voivat ehkäistä monia ongelmia, kuten kiusaamista.
– Kun on niitä oman ikäisiä kavereita, kenen kanssa viettää aikaa, niin kyllä se vahvistaa itsetuntoa ja ehkäisee sitä myöten myöskin kiusaamista, tietää Saloranta.
Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa hankkeessa eri tahojen nuorisotyön ammattilaiset järjestävät riihimäkeläisille kouluille muun muassa Läksyklubeja, joissa aikuinen voi neuvoa kotitehtävien tekemisessä. Hankkeen myötä Riihimäen kaupungin sekä Riihimäen seurakunnan nuorisotyöntekijät vierailevat vastuukouluillaan kerran viikossa.
– Nuorisotyöntekijät ovat ihan vain oppilaita varten välituntisin siellä. Saa lähestyä ja mennä juttelemaan ja kertomaan huolistaan tai vain kyselemään harrastusmahdollisuuksista, kertoo hankekordinaattori Ville Saloranta.
Nykyisellä rahoituksella koulutuksellista tasa-arvoa kehitetään Riihimäen perusopetuksessa lukuvuoden 2015-2016 loppuun saakka.