Seinäjoen terveyskeskuksessa potilaan omahoitoryhmän muodostavat lääkäri ja sairaanhoitaja. Järjestely sopii erityisesti potilaille, joilla on pitkäaikaissairauksia ja sairaudet vaativat säännöllisiä kontrollikäyntejä kuten diabetes, verenpainetauti, osteoporoosi, sepelvaltimotaudit ja reumataudit.
Työparityöskentelyssä sairaanhoitaja tekee kaikki mahdolliset kokeet ja mittaukset ennen lääkärin vastaanottoa.
– Mittaan verenpaineet ja teen verikokeet. Konsultoin välissä lääkäriltä tarvitaanko lisätutkimuksia. Puhun myös aika paljon potilaiden kanssa puhelimessa. Kun potilaalla on sitten tarve tulla lääkäriin, silloin päästään useimmiten yhdellä lääkärikäynnillä, sanoo sairaanhoitaja Johanna Rajala.
Työparityöskentely säästää lääkärin aikaa
– Lääkärin on helppo jatkaa sairaanhoitajan tekemästä työstä eteenpäin. Usein annan potilaille ohjeet seuraavia kuukausia varten tai jopa seuraavaa kahta vuotta varten, kertaa alueylilääkäri Leena Mäkirintala.
– Järjestely on muuttanut lääkärin työtä. Se ei ole tehnyt sitä vaikeammaksi, eikä vähentänyt potilaita, mutta se on tehnyt työn mielekkääksi, lisää Mäkirintala.
Potilaiden turvallisuudentunne kasvaa
Myös potilas Maire Rintamäenpää on saanut hyvää palvelua työparijärjestelmän avulla. Turvallisuudentunne kasvaa, kun terveyskeskuksessa on vastassa oma tuttu tiimi.
– Olen puhunut omahoitajani kanssa usein puhelimessa. Sen kautta olen saanut tietoja ja sen kautta saan lääkärin vastaanottoajan. Hoitaja soittaa, milloin saan tulla. Se on kaikin puolin hyvä tämä järjestely, vakuuttaa Rintamäenpää.
Seinäjoen terveyskeskuksessa työpareja on tällä hetkellä 18 ja kullakin parilla on korkeintaan 390 potilasta. Työparityöskentely aloitettiin neljä vuotta sitten ja siitä on haettu mallia myös maamme muihin terveyskeskuksiin.