Kokkolalainen Joona Syri kirjautui Facebookin käyttäjäksi vuonna 2008, koska hän halusi kokeilla nopean suosion saanutta yhteisöpalvelua. Kuusi vuotta sitten sosiaalisen median käytössä oli omia rajoituksiaan, sillä tietokoneen näytöllä liikkuvat osat, kuten livechat, sekoittivat näkövammaisten apuohjelmia. Vieläkään käytettävyys ei ole täydellistä, mutta helpompaa.
– Suurin osa tuntemistani näkövammaisista on Facebookissa. Minusta näkövammaiset ovat aktiivisia facebookkaajia. Säännöllisesti sieltä tulee tilapäivityksiä, Syri sanoo.
– Esimerkiksi Facebookin mobiiliversion käyttäminen on edelleen helpompaa, vaikka tietokoneen näytölle hyppivät keskusteluikkunat eivät enää häiritse niin paljon. Mobiilin käyttäminen on kuin navigaattori kertoisi sinulle asioita: sormi kulkee pitkin näyttöä ja kun uutinen osuu sormen alle, lukuohjelma kertoo mikä se on. Kaksoisklikkaus saa uutisen aktivoitumaan ja siirryn lukemaan sitä, Syri selittää.
Syri kertoo hänen somettamisensa olevan samanlaista kuin muilla, sillä erotuksella, että ääni kertoo hänelle esimerkiksi onko uusia kaveripyyntöjä tai ilmoituksia tullut.
– Minulta kysytään usein, olenko kyllästynyt apuohjelman koneääneen. Tämä vastaus herättää yleensä hilpeyttä, sillä minusta tuntuu koneäänellä kirjoja lukiessa, että kone suorastaan tulkitsee niitä. Sen äänenkorkeuskin saattaa muuttua vähän. Loppujen lopuksi siihen tottuu niin hyvin, ettei sitä enää ajattele.
Kuvat ovat apuohjelmille ongelmallisia
Sosiaalisessa mediassa käytetään kuitenkin paljon kuvia, mikä tuo omat ongelmansa näkövammaiselle. Apuohjelma ei osaa kertoa kuvista juuri muuta kuin sen, montako ihmistä kuvassa on. Se vie pohjan esimerkiksi kuvapalvelu Instagramin käytöltä.
– Itse en ole tätä tehnyt, mutta isot pojat kertovat, että nykyään voi ostaa kuvaselostuksia. Käyttäjä voi lähettää kuvan palveluun ja saada takaisin selostuksen siitä, mitä kuvassa tapahtuu. Itse kysyn kuvan lataajalta, että mitä tapahtuu. Se olisikin unelmatilanne, että kännykkä tunnistaisi automaattisesti, mitä kuvissa on.
Selfieiden ottaminen luonnistuisi Syrin mukaan hyvin, sillä hänen puhelimessaan on kasvojentunnistusohjelma, joka kertoo ääneen, monetko kasvot kuvassa näkyvät ja missä kohtaa ruutua ne ovat.
– Jos ohjelmaa ei ole, on selfien ottaminen heittolaukaus tuurilla. En minä ota itsestäni kuvia, haluan pysyä niistä pois. Perheelleni joudun joskus laittamaan kuvan WhatsAppissa, Syri nauraa.
Facebookista vertaistukea näkövammaisille
Näkövammaisten keskusliiton nuorisosihteeri Teemu Ruohosen mukaan suurin osa näkövammaisista nuorista käyttää sosiaalista mediaa.
– Facebook on yksi parhaista tavoista tavoittaa nuoria. Näkövammaisten keskusliiton Facebookin nuorisotoimiryhmässä on toimintaan aktiivisesti osallistuvia nuoria. Sitten on heitä, jotka eivät ole nuorisotoimen kanssa missään tekemisissä. Heitä on aina ollut vaikeaa tavoittaa.
Nuorten sosiaalisesta mediasta saama tuki on Ruohosen mukaan hyvin tärkeää.
– Meillä on Facebookissa muun muassa vertaistukiryhmiä. Pienessä kaupungissa voi olla yksinäistä, sillä siellä ei välttämättä ole montaa näkövammaista. Sosiaalinen media on silloin hyvä tukiverkko.
Näkövammaisten keskusliiton nuorisosihteeri Teemu Ruohonen kutsuu Suomea kohtalaisen hyväksi yhteiskunnaksi. Työssäkäyvät ja opiskelijat saavat tarvittavat apuvälineet tietokoneeseensa ilmaiseksi. Vanhemmalla väestöllä eivät asiat ole yhtä hyvin: jos iäkkäämpi näkkövammainen ei kykene perustelemaan, mihin hän tarvitsee tietokonetta ja apuvälineitä, ei hänelle myönnetä niitä.
– Näkövammaisista suurin osa on iäkästä väkeä, ja jos et ole oppinut tietokoneen käyttöä näkevänä, on se vaikeaa oppia iäkkäänä apuvälineiden kanssa. Loppujen lopuksi on kyse apuvälineistä, apuvälinetaidoista ja siitä mitkä ohjelmat ovat apuvälineiden kanssa toimivia.
Ruohonen toivoisikin, että tulevaisuudessa eri sivustot muuttuisivat entistä selkeämmäksi, jotta näkövammaisten apuohjelmat ymmärtäisivät niitä.
– Jos linkki on esimerkiksi otsikoitu sanalla "kuva", se ei kerro meille mitään. Jos tällaiset asiat saadaan toimimaan, näkövammaiset pystyvät toimimaan netissä ja asiat löytyvät, Ruohonen sanoo.