Oivan ovat kehitelleet yhdessä Jyväskylän yliopiston ja VTT:n tutkijat.
VTT:n erikoistutkija Miikka Ermes, mihin stressinlievitys kännykällä perustuu, monihan voi lähinnä saada stressiä kännykästä?
– Kännykkä on läsnä meidän arjessamme. Me pystymme tarjoamaan sitä samaa valmennussisältöä, minkä ihmiset yleensä saavat esimerkiksi psykologin vastaanotolla. Nyt vain se on mukana koko ajan.
Kännykän avulla ihminen pystyy treenaamaan omaa mieltään. Sovelluksen avaaja tekee ohjelman tarjoamia harjoitteita. Tutkijan mukaan harjoitteet auttavat käsittelemään omia ajatuksia ja toimimaan stressaavassa tilanteessa.
– Kumpi on parempi: Psykologin vastaanotolla kaksi viikkoa sitten saatu ohje vai kännykkäsovellus, joka auttaa sinua juuri silloin, kuin stressaava esiintyminen on edessä. Kännykän avulla voit tehdä ohjatun rentoutumisharjoituksen juuri silloin kuin sitä tarvitaan.
Ennaltaehkäisyä terveille
Miikka Ermes painottaa, että Oiva ei ratkaise kaikkia ongelmia. Sitä ei ole tarkoitettu vakavasta masennuksesta kärsivien ihmisten auttamiseen.
– Sovellukset ovat ensisijaisesti ennaltaehkäiseviä terveille, kohtuullisesta työstressistä kärsiville ihmisille. Ne tarjoavat henkisen hyvinvoinnin taitoja siihen, miten selvitä ja kukoistaa siinä päivittäisessä työelämässä.
Miikka Ermeksen mukaan koeasetelmissa on käynyt ilmi, että sovellusta käyttävien lievät masennusoireet helpottivat. Oireet ovat helpottaneet jopa yhtä paljon kuin psykologin vastaanotolla käytäessä.
Bussipysäkillä luurit korville
Kun ihminen on kiireinen, harjoitukset eivät saisi viedä liikaa aikaa. Sovelluksen pariin ei tarvitsekaan juuttua tunniksi, kuten psykologin leposohvalle. Sovelluksen kehittäjät ovat ymmärtäneet, että kännykkä on omanlaisensa laite. Siihen kohdistetaan huomiota muutaman minuutin verran.
– Me olemme pyrkineet rakentamaan sovellukset sillä lailla, että ne vaativat hyvin lyhyitä keskittymisiä. Mielen hyvinvoinnin harjoitukset on pilkottu pieniksi palasiksi, jolloin niitä ehtii bussipysäkillä, bussia odottaessa, kuulokkeet päässä tekemään.