Kainuussa lähes joka toinen hälytetyistä ambulansseista lähtee paikalta pois ilman potilasta. Ensihoidon vastuulääkäri Marko Pohjanpaju Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymästä sanoo, että tilanne on samankaltainen ympäri maata.
– Totta kai alueellisia eroja on, mutta suuruusluokka on sama. Vaikka Kainuussa luku on 45 prosenttia, se ei tarkoita sitä, että potilas jätetään heitteille. Aiemmin ambulanssien varustus oli lähinnä kuljetukseen sopiva, nykyään ne ovat ensihoitoyksikköjä, joissa voidaan antaa apu hyvin moneen asiaan. Lisäksi voidaan aina tarkistaa asioita lääkäreiltä, mikä helpottaa turvallisen päätöksen tekemistä.
Ensimmäinen tehtävä on ensihoito, sitten tulee kuljetustarpeen arvioinnin vuoro. Lähes puolessa tapauksista päädytään siihen, että välitöntä kiirettä ei ole. Silloin potilaalle suositellaan, että hän voisi kulkea omalla autolla, taksilla tai muulla vastaavalla.
– Mikäli tarve kuljetukseen kuitenkin on välitön, silloin totta kai lähdetään ambulanssilla. Toki osa on potilaista on hämmentynyt siitä, että hänelle tai omaiselleen suositellaan jotain muuta kyytiä. Päätös on kuitenkin tarkkaan harkittu.
Mitalilla on se kuuluisa toinen puoli
Ensihoidon vastuulääkäri Marko Pohjanpajun mukaan taksista ulosjäämisen taustalla on useita tekijöitä.
– Toki terveys on se ensimmäinen asia. Sitten tulevat mukaan varustus, etäisyydet ja rahakin.
Autojen varustus on siis ensinnäkin tänä päivänä suunnattu enemmän ensihoitoon, ja vasta toisella sijalla on kuljetus.
– Tämä auttaa pitkien etäisyyksien alueilla. Esimerkiksi hälytysajo Kajaanista Kuhmoon ja takaisin sitoisi auton ja henkilökunnan neljäksi tunniksi. Jos ensihoidon jälkeen kuljetusta ei tarvita, koko yksikkö vapautuu puolta aiemmin seuraavaa mahdollista hälytystä varten.
Pohjanpaju toteaa myös hätäkeskusuudistuksellakin olevan lusikkansa sopassa.
– Kovan kritiikin jälkeen ambulanssi päätetään lähettää paikalle joskus vähän kevyemmälläkin perusteella. Jos me ottaisimme kuljetukseen jokainen hälytyksen tehnyt potilas, tarvitsisimme Kainuuseen ainakin kaksi uutta ambulanssia varusteineen ja henkilöstöineen. Se maksaisi vähintään miljoona euroa autolta vuodessa. Sellaista rahaa ei Kainuusta vain löydy.