Säteilyturvakeskus STUK suosittelee radonpitoisuuden mittaamista kaikissa pientaloissa, rivitaloasunnoissa ja kerrostaloasuntojen alimpien kerrosten asunnoissa. 61 kunnassa työnantaja on velvoitettu mittaamaan pitoisuudet työpaikallakin, paitsi jos työpaikka on toisessa kerroksessa. Näillä paikkakunnilla radonia esiintyy tavallista enemmän.
– Kuntalista perustuu asuntomittauksiin, mutta voimme määrätä vain työpaikat mittaamaan pitoisuudet, kertoo STUK:n laboratorioinsinööri Tiina Oinas.
Todennäköisimmin korkeita radonpitoisuuksia löytyy Etelä-Suomesta ja Pirkanmaalta, mutta radonia voi olla asunnoissa ja työpaikoilla kaikkialla Suomessa. Esimerkiksi Kajaanissa on mitattava kaikkien työpaikkojan radonpitoisuudet. Kajaanissa mitatuissa pientalojen radonmittauksissa joka viidennessä talossa radonpitoisuus ylitti 400 becquereliä kuutiometrissä.
– 400 becquereliä ei saa ylittyä. Jos se ylittyy, pitää tehdä korjaustöitä. Uusissa asunnoissa se on helppoa, laitetaan putket ja sitten mitataan onko radontorjunta onnistunut, sanoo Oinas.
Nollatulokseen ei radonmittauksissa koskaan päästä, siitä pitää maaperä huolen.
– Pahimmat alueet ovat sora- ja hiekkaharjut. Edelleenkin tupakka on pahempi riski keuhkosyövän kannalta, mutta tupakka ja radon jo tosi paha yhdistelmä, lisää Oinas.
Lista kunnista, joissa työpaikkojen radonpitoisuuksien mittaaminen on pakollista:
Asikkala
Askola
Enontekiö
Hamina
Hattula
Hausjärvi
Heinola
Hollola
Humppila
Hyvinkää
Hämeenkoski
Hämeenlinna
Iitti
Imatra
Janakkala
Järvenpää
Kajaani
Kangasala
Kauniainen
Kitee
Kittilä
Kivijärvi
Kolari
Kotka
Kouvola
Kuhmoinen
Kärkölä
Lahti
Lapinjärvi
Lappeenranta
Lemi
Lempäälä
Loppi
Loviisa
Luhanka
Luumäki
Miehikkälä
Myrskylä
Mäntsälä
Nastola
Nokia
Orimattila
Padasjoki
Parikkala
Pornainen
Porvoo
Pukkila
Pyhtää
Pälkäne
Riihimäki
Ruokolahti
Ruovesi
Savitaipale
Siuntio
Sodankylä
Taipalsaari
Tammela
Tampere
Tohmajärvi
Virolahti
Ylöjärvi