Tamperelainen FIT Biotech on tiettävästi ainoana suomalaisyrityksenä mukana kehittämässä vasta-ainehoitoa ja rokotetta Ebola-infektioon. FIT Biotech hakee yhdessä virolaisen Icosagenin kanssa EU-rahaa uudentyyppisen rokotteen kehittämiseen. Molemmat yhtiöt ovat patentoineet teknologioita, joita yhdistelemällä Ebola-rokotetta kehitetään. Mukana on myös tutkimusryhmät Sveitsistä ja Ranskasta.
FIT Biotechin toimitusjohtaja Kalevi Reijonen uskoo suomalais-virolaiseen yhteistyöhön.
– Patentoimamme teknologiat soveltuvat tuotekehitykseen erinomaisesti. Icosagen on erikoistunut vasta-aineiden tuottamiseen soluviljelmissä. FIT Biotech on patentoinut rokotehoitoon tarkoitetun eräänlaisen geenien kuljetusyksikön, Reijonen sanoo.
– Patenttimme toimivuutta on jo testattu, kun olemme kehittäneet hoitavaa HIV-rokotetta.
Tutkimussuunnitelma esitellään EU:ssa lähiviikkoina
FIT Biotech ja tarttolainen Icosagen julkaisivat lokakuun puolivälissä yhteisen lehdistötiedotteen, jossa yhtiöt kertovat etsivänsä keinoja Ebolan torjuntaan ja hoitoon. EU:lle esiteltävä tutkimussuunnitelma on viimeistelyvaiheessa.
– Meillä on tarkoitus mennä pikapuoliin Brysseliin esittelemään tutkimussuunnitelmaamme. EU:han on ilmoittanut myöntävänsä 24,4 miljoonaa euroa Ebola-tutkimusrahaa ja aiomme hakea rahoitusta unionilta, kertoo toimitusjohtaja Kalevi Reijonen.
Reijonen uskoo, että tutkimusrahaa Brysselistä heltiää.
– Hankkeemme on erittäin kilpailukykyinen. Tietääkseni muut tutkimusryhmät eivät kehittele samantyyppistä hoitoa ja rokotetta.
– Vaikka perusosaaminen ja patentit tulevat Virosta ja Suomesta, tässä hankkeessa on mukana myös tutkimusryhmät Ranskasta ja Sveitsistä.
Jos rahoitus järjestyy, rokotetta aletaan tutkimussuunnitelman mukaan testata ihmisillä vuonna 2016.
Varteenotettavia rokotekandidaatteja jo valmiina
Länsi-Afrikassa parhaillaan riehuvan Ebola-epidemian taltuttamiseen suomalais-virolainen yhteistyöhanke ei ehdi.
Vaikka rekisteröityjä Ebola-lääkeaineita tai rokotteita ei vielä ole markkinoilla, lupaavia rokotekandidaatteja on useita.
– Kyllä Ebolaa vastaan on kehitetty viimeisen kymmenen vuoden aikana lääkehoitoa ja rokotteita, mutta niiden kehitystyö ei ole niin pitkällä, että niiden tehoa ja turvallisuutta olisi testattu ihmisillä, kertoo Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkunen.
– Länsi-Afrikan epidemia nopeuttaa kehitystyötä. Maailman terveysjärjestö WHO suhtautuu asiaan hyvin vakavasti.
Ebola helpompi taltuttaa kuin HIV
Turun yliopiston virusopin professorin Ilkka Julkusen mielestä on hyvä, että myös suomalaista osaamista on mukana Ebola-viruksen vastaisessa taistelussa.
– Ammattitaito tässä hankkeessa on korkealla tasolla. Toivon tietysti, että hanke tuottaa mielenkiintoisia tuloksia ja jopa hyviä rokotekandidaatteja ja hoitomahdollisuuksia, Julkunen sanoo.
Rokotteen kehittämien Ebolaa vastaan on helpompaa kuin HI-virusta vastaan, arvioi Julkunen.
– Näiden virusinfektioiden luonne on hyvin erilainen. Ebolasta parantuneet ihmiset kehittävät immuunisuojan ja tämä helpottaa rokotteen kehittämistä.