Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Syöpäpotilas sai uuden 3d-leuan

$
0
0

75-vuotias kouvolainen Pirkko Tapiola meni sitkeän hammassäryn vuoksi lääkäriin heinäkuun alussa. Hampaan poistosta kipeäksi äitynyt ien ei parantunut.

– Ien oli aina vaan kipeä, joten lopulta tilasin hammaslääkärin, kertoo Pirkko Tapiola.

Erilaisia tutkimuksia tehtiin kolme kuukautta, kunnes syy selvisi. Pirkko Tapiolalla oli levyepiteelikarsinooma eli  suusyöpä. Pian tämän jälkeen hän sai kutsun syöpäleikkaukseen Helsingin Kirurgiseen sairaalaan.

3d-mallinnuksella tehty implantti

HUSin Kirurgisessa sairaalassa työskentelevä leukakirurgi Risto Kontio on 3d-mallinnukseen perustuvan kirurgian pioneeri. Idea syntyi kymmenkunta vuotta sitten lääkärin halusta tehdä parempaa nopeammin, tehokkaammin ja helpommin.

– Tarvitsimme teknolologian, jolla voimme tehdä leikkauksen etukäteen. Toinen tavoite oli saada valmiiksi muotoiltu, mahdollisimman hyvin istuva implantti, kertoo Risto Kontio.

Tällä hetkellä molemmat tavoitteet ovat totta ja niitä hyödynnetään viikoittain, mm. Pirkko Tapiolan syöpäleikkauksessa.

Lääkärien ja insinöörien taidonnäyte

3d-kirurgia alkaa röntgen- ja tietokonetomografiakuvien hyödyntämisellä. Niiden perusteella rakennetaan kolmiulotteinen malli, jossa syöpä näkyy. Tämän jälkeen leikkaava lääkäri ja CAD-easiantuntija tekevät yhdessä virtuaalileikkauksen, jossa huomioidaan mm. hermoradat. Yhteistyökumppanina Kontiolla on suomalainen terveysteknolgiayritys Planmeca.

– Tämä on oivallinen esimerkki siitä, kuinka teollisuus ja yhteiskunta voivat rakentaa innovaatioita yhdessä. Insinöörit ja kirurgit ovat päässeet yhdessä leikkimään, ja näin on syntynyt huipputuote, kertoo varatoimitusjohtaja Tuomas Lokki Planmecasta.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kontion mielestä CAD-mallinnuksesta hyötyy eniten potilas. Kontio listaa digitaalisuuden eduiksi mm. pienemmän komplikaatioriskin ja esteettisesti luonnollisemman lopputuloksen. Hänen mukaansa 3d-kirurgiaan jos mihin pätee vanha sananlasku "hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty".

– Lääkäri voi käydä etukäteen läpi kaikki tärkeät ja ratkaisevat asiat kolmiulotteisesti monitorilta. Tämä tekee leikkauksesta tarkemman, täsmällisemmän. Virtuaalimallinnuksessa pystytään katsomaan etukäteen mm. leikkaussuuntia ja rajauksia, kertoo Kontio.

"Moni varmaan ajattelee, että nyt mä kuolen"

Leikkausta edeltävä päivänä kirurgi Risto Kontio tapaa potilaan. Käy ilmi, ettei syöpä ole kasvanut, mikä on hyvä merkki. Tapaamisen tarkoituksena on myös hahmotella potilaan kasvoihin ja kaulalle alustava leikkaussuunnitelma tussikynällä.

– Tarkoitus on poistaa sekä syöpäkasvain että kaulan alueen imusolmukkeita vyömäisenä nauhana. Imusolmukkeiden poisto tehdään varmuuden vuoksi, kertoo Kontio Pirkko Tapiolalle.

Tapiolan syövän ennuste on hyvä, koska se löydettiin ajoissa. Jos hammaslääkäriin menossa olisi viivytelty, saattaisi tilanne olla toinen. Toinen lohdullinen asia on se, ettei etäpesäkkeitä ole. Jännitystä tieto ei kuitenkaan poista.

– Totta kai pelottaa! Moni varmaan varmaan ajattelee, että nyt mä kuolen. Itse olen sitä mieltä, että sellainen ajatus on syytä ottaa mielestään pois, toteaa Tapiola.

Yhteiskunta säästää, kun leikkausaika lyhenee

Leikkaus on monimutkainen. Kun kasvain on poistettu, asennetaan paikoilleen 3d-implantti eli alaleuka, joka täytetään keinoluulla ja potilaan omalla, lonkasta otettavalla luuytimellä. Ihosiirre haavan päälle irrotetaan reidestä.

Yhteiskunnalle digitaalisuus tarkoittaa silkkaa säästöä. Juuri tässä piilee tuotteen vientipotentiaali.

– Tavanomainen syöpäleikkaus kestää digitaalileikkauksena viisi tuntia, kun siihen ennen meni helposti yli seitsemän tuntia. Euroissa mitattuna tämä muutaman tunnin säästö tarkoittaa jopa 10 000 euroa per leikkaus, valistaa Kontio.

Syöpä on voitettu

Tapaamme Pirkko Tapiolan kahdeksan vuorokautta leikkauksen jälkeen. Potilas on hyvävoimainen, mutta henkitorvi on vielä turvoksissa, eikä hän pysty avanteen takia puhumaan. Myös imusolmukkeet olivat puhtaat syövästä, joten tulevaisuus vaikuttaa valoisalta.

– Tässä kävi niin kuin olin olettanutkin, eli että potilas selviää ilman sädehoitoa. Voi sanoa, että syöpä on nujerrettu, kertoo Kontio.

Pirkko Tapiola ei voi kommentoida, mutta nyökyttelee vierestä. Kotiin Kouvolaan hän pääsee parin päivän kuluttua.

Lisää terveysteknologiasta Ajankohtaisessa kakkosessa TV2  tiistaina 25.11. klo 21.00


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>