Suomessa on yli 60 000 omaishoitajaa. Heistä vain puolet saa kunnilta rahallista tukea tekemästään hoitotyöstä.
Länsi-pohjan omaishoitajat ja läheiset ry:n toiminnanjohtaja Marjatta Uusitalo toivoo kunnilta enemmän apua ja tukea raskasta työtä tekevien omaishoitajien arjen helpottamiseen.
– Omaishoitajien kotona tekemä työ säästää kuntien terveyskuluja arviolta 2,6 miljardia euroa vuodessa, Uusitalo sanoo.
Kuntien käytännöt vaihtelevat
Omaishoitajat ovat Uusitalon mukaan eriarvoisessa asemassa, koska kuntien käytännöt tuen ja palkkion myöntämisessä vaihtelevat. Moni omaishoitaja ei edes tiedä kaikista tuen mahdollisuuksista.
– Omaishoitajat työskentelevät kunnille hoitamalla läheisiään. Omaishoidon rahalliseen tukeen kuuluu myös tapaturmavakuutus, Uusitalo toteaa.
Uusitalo arvioi, että jos kunnat joutuisivat tarjoamaan palvelupaikan kaikille kotona hoidettaville, ei paikkoja löytyisi riittävästi.
– Omaishoitajien toivelista ei ole suuri. He ovat monesti vaatimattomia, mutta toivottavaa olisi, että he saisivat palveluita silloin kun tarve on. Esimerkiksi hoitoapua oman sairastumisen ajaksi, Uusitalo sanoo.
Omaishoitajan työpäivä ei pääty
– Se arki kotona on sitä samaa mitä hoitolaitoksissa tehdään. Hoidettavalle tehdään aamupesut, ruokailut, annetaan lääkkeet ja ulkoillaan. Ainut vain, että työpäivä ei pääty, kotona tehtävä hoitotyö on sitovaa, Uusitalo kertoo.
Omaishoitajien viikon teemana on tänä vuonna Pidämmä puolta – pidämme huolta. Viikolla haastetaan päättäjiä tutustumaan omaishoitajien arkeen.
Haasteen myötä, omaishoitajien tarpeiden ja odotusten halutaan päätyvän paremmin päättäjien tietoisuuteen.
– Esimerkiksi työterveyshuolto olisi tärkeää järjestää niin, että omaishoitajat pääsisivät tarkastuksiin säännöllisesti, Uusitalo toteaa.