Lasten ohjattu ja aktiivinen liikunta on lisääntynyt, mikä näkyy rasitusvammojen määrässä.
– Rasitusvammat ovat lisääntymässä Suomessa ja kansainvälisestikin, tai niitä ainakin dokumentoidaan enemmän, kertoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut liikuntalääketieteen erikoislääkäri Katja Mjösund.
Hänen mukaansa lasten liikuntakulttuuri on muuttunut, mikä altistaa rasitusvammoille.
– Aikaisemmin lasten liikunta oli sitä, että juostiin pihalla ja kiipeiltiin puissa. Se oli omaehtoista ja lapsi itse tiesi, että mikä tuntuu hyvältä. Nykyään mennään harkkoihin ja treenataan hirveästi, ja siinä treenien välissä ei välttämättä tehdä yhtään mitään muuta liikunnallista, Mjösund kertoo.
Mjösund muistuttaa, että lapsi on luotu liikkumaan ja tarvitsee liikuntaa, mutta siihen täytyy tottua.
– Liikunta on muuttunut sillä tavalla lapsillakin, että tehdään vaikkapa se yksi ohjattu tunti päivässä ja sitten ei mitään muuta. Silloin tulee enemmän monotonisesta harjoittelusta johtuvia vammoja. Harjoittelun täytyy lisääntyä nousujohteisesti.
Voimistelun ja futiksen toistot rasittavat lasta
Monessa lajissa harjoitellaan jo nuorena paljon, mikä voi olla liikaa kasvavalle lapselle.
– Se, että aloitetaan kerralla uusi laji, ja ruvetaan harjoittelemaan sitä heti neljä-viisi kertaa viikossa, se voi aiheuttaa niin aikuisille kuin lapsillekin rasitusvamman, muistuttaa Mjösund.
Mjösundin mukaan pitäisi muistaa, että lapset eivät ole miniaikuisia, vaan kasvavat luut rasittuvat aikuisen luita helpommin.
- Kasvavalla lapsella on luissa kasvualueita, jotka ovat herkempiä vammautumaan kuin aikuisten luut. Rasitusvamma liittyy tiettyyn kasvun vaiheeseen, jos rasitusta tulee liikaa. Sama rasitus ei ehkä kaksi vuotta aikaisemmin tai kaksi vuotta myöhemmin aiheuttaisi vammaa, vaan siinä on se yhdistelmä kasvua ja rasitusta.
Liikuntavammat ovat melko yleisiä lapsilla. Noin puolet niistä ovat tapaturmia eli vaikkapa nilkan nyrjähdyksiä ja kaatumisia.
– Tapaturma-alttiissa lajeissa, kuten jääkiekossa ja ratsastuksessa, tulee usein isompia tapaturmia. Toisaalta lajeissa, joissa treenataan jo nuorena hyvin paljon ja tehdään samaa asiaa toistuvasti, kuten voimistelussa ja jalkapallossa, tulee myös paljon vammoja. Niitä lajeja tosin harrastetaan myös paljon, Mjösund mainitsee.
Tavallisin rasitusvamma tulee polveen
Lapsilla lajin lisäksi myös ikä vaikuttaa siihen, mihin kohtaa rasitusvamma tulee.
– Polven alapuolella on sellainen kyhmy kaikilla ja siihen tuleva rasitusvamma on ehkä kaikkein tavallisin lasten rasitusvamma. Toinen yleinen paikka on kantapää, Mjösund sanoo.
– Lantion alueen rasitusvammat ovat tavallisia erityisesti voimistelussa, mutta vammoja voi tulla myös selän ja kyynärpään alueille.
Tavallisin oire rasitusvammasta on kipu.
– Rasitukset liittyvät usein lajeihin, joissa tulee kiihdytyksiä ja jarrutuksia, kuten jalkapallo. Usein vaikkapa kesäisin, jos lapsi on pelannut viikon ajan paljon jalkapalloa Helsinki Cupissa, hänelle saattaa sen jälkeen tulla kipu polven alapuolelle, mainitsee Mjösund.
Hänen mukaansa kannattaa ottaa yhteys lääkäriin jos parin viikon levon jälkeen kipu vaivaa edelleen.