Valon avulla voidaan tutkia esimerkiksi ympäristöä ja ihmisen elimistöä. Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutin professori Pasi Vahimaa kertoo, että valolla voidaan havaita pieniä ainemääriä.
– Kun katsomme miten valo siroaa erilaisista aineista, voimme havaita jopa yksittäisiä atomeja tai molekyylejä. Siroamisen avulla voimme tunnistaa aineen.
– Jos aineet ovat lähtöisin ihmisen elimistöstä, valon avulla voidaan tunnistaa esimerkiksi sairauksia, Vahimaa sanoo.
Vaihtoehto sädehoidolle?
Esimerkiksi verinäytteitä ja kudosnäytteitä voidaan tutkia valon avulla ja muun muassa syöpäsolut voidaan tunnistaa elimistöstä. Professorin mukaan eri puolilla maailmaa tehdään tutkimuksia kuinka valoa voidaan hyödyntää syöpähoidoissa.
– Kun elimistöön on syötetty valokuitu, jolla on tunnistettu syöpäsoluja, voidaan siihen yhdistää ontto kuitu. Sen läpi voidaan syöttää lääkeainetta suoraan haluttuun paikkaan. Sen jälkeen lääkeaine voidaan aktivoida valon avulla, Vahimaa selventää.
Täsmähoitoja tutkitaan, koska täsmähoidosta halutaan vaihtoehto sädehoidoille.
– Esimerkiksi aivokasvainten suhteen tehdään tämän tyyppistä tutkimusta.
Vahimaa kertoo, että myös ympäristöä voidaan tutkia samoilla metodeilla.
– Voimme tutkia ympäristössä olevia saasteita tai ainepitoisuuksia vaikkapa vedestä. Voimme selvittää millaisessa kunnossa on vaikkapa ympäristö tai ihmisen elimistö, Vahimaa toteaa.