Paljon parjatussa vanhusten laitoshoidossa on tapahtunut selvä muutos parempaan suuntaan. Tuskin kukaan pitää terveyskeskuksen vuodeosastoja tai viisikymmentäluvulla rakennettuja laitosmaisia vanhainkoteja parhaina paikkoina ikääntyneille. Nykyaikaisissa palvelutaloissa vähintään puitteet ovat toista luokkaa.
Muutos on tapahtunut nopeasti. Vielä 2000-luvun alussa kaksi kolmesta laitokseen joutuneesta yli 75-vuotiaasta makasi vanhainkodissa tai terveyskeskuksessa. Viime vuoden lopulla vanhainkodeissa oli yli 75-vuotiaista selvästi alle kolmannes ja terveyskeskuksissa vain muutamia vanhuksia.
Täytyy tietysti muistaa, että ylivoimainen enemmistö, noin 90 prosenttia yli 75-vuotiaista asuu kotonaan.
Laadun ei tarvitse maksaa enemmän
Vanhusten laitoshoidon rakennemuutos ei ole lisännyt kustannuksia. Lähinnä päinvastoin. Esimerkiksi Hämeenlinnassa se on tuonut selviä säästöjä. Laskennallisesti sairaalapaikka maksaa 260 euroa vuorokausi ja vanhainkotipaikkakin 160 euroa. Esimerkiksi tehostetun palveluasumisen hinta on kolmanneksen vanhainkotia halvempaa ja selvästi alle puolet sairaala-asumisen hinnasta.
Tietysti osa säästöistä syntyy siitä, että vanhuksia hoidetaan yhä pidempään kotona. Kotihoito on laitoshoitoa selvästi halvempaa.
Kotihoitoa on moitittu joskus siitä, että vanhukset jätetään heitteille. Arvostelu on varmasti osin oikeaan osuvaa, mutta vaihtoehtoina vanhainkoti, puhumattakaan terveyskeskuksen vuodeosastosta, ei voi olla parempi vaihtoehto.
Teräsmummot ja -vaarit hoitavat itse itseään
Kotonaan asuvista yli 75-vuotiaista valtaosa tulee toimeen ilman apua. Säännöllistä kotihoitoa saa yli 75-vuotiaista Kanta-Hämeessä hivenen useampi kuin joka kymmenes. Omaishoidon piirissä heistä on nelisen prosenttia.
Omaishoitajien taakkaa ja kehnoja korvauksia moititaan syystä. Kanta-Hämeen kunnat eivät ainakaan tilastojen valossa kohtele omaishoitajia sen huonommin kuin kunnat muuallakaan Suomessa. Tämä ei tietysti tarkoita sitä, etteikö omaishoitajien asemassa olisi parannettavaa niin Kanta-Hämeessä kuin koko maassa.
Vaikka vanhustenhoidossa on edelleen paljon kehitettävää, on kummallista, kuinka vähälle huomiolle on jäänyt se, kuinka paljon hoiva on myös kehittynyt. Tuskinpa kukaan haluaa palata reilun kymmenen vuoden takaiseen vanhusten säilömiseen vuodeosastojen ja vanhainkotien uumenissa.