Puheterapian pitkät jonot ovat vaivanneet Kokkolaa vuosia. Nyt neljän puheterapeutin palveluista taistelee lasten lisäksi myös yhä suurempi ryhmä aikuisia.
Aikuisten lähetteet puheterapiaan ovat lisääntyneet tasaisesti sen jälkeen, kun terveyskeskuksen ja keskussairaalan työntekijät saivat koulutuspaketin aivoinfarktien ja aivoverenvuodon vaaroista puolitoista vuotta sitten.
– Selvästi kynnys lähettää aikuispotilaita puheterapiaan on madaltanut ja hyvä niin, vaikka se meidän painetta kasvattaakin. Tietoisuus aivohalvauksen seurauksista on parantunut. Erilaisista puheentuoton ja ymmärtämisen ongelmista kärsiviä aikuisia tulee nyt edellisvuosia enemmän jonoon, kertoo Kokkolan terveyskeskuksen vastaava puheterapeutti Reea Juuti.
Lisäterapeuteista ei haaveilla
Koska terapiajonossa olevia ei tilastoissa eritellä, tarkkoja lukumääriä aikuisten ja lasten määristä ei ainakaan toistaiseksi ole. Säännöllistä puheterapiaa ei Kokkolan voimavaroilla pystytä antamaan.
– Näillä auttavilla käsillä jokainen asiakas saa maksimissaan 15 kertaa puheterapiaa. Sen jälkeen ihminen joutuu takaisin jonoon puoleksi vuodeksi, Reea Juuti myöntää.
Kiireellisimmät asiakkaat ovat etusijalla. Kärjessä ovat aikuisneurologiset asiakkaat sekä lapset, joilla on vaikea puheen viivästymä tai kehityksen ongelma.
– Enemmän kuntoutusta annetaan vaikeille tapauksille. Ne, joilla on s- tai r-vika saavat lähinnä ohjauskäyntejä. Palveluita yritetään tarjota tasavertaisesti, että kaikki saisivat edes jonkin verran.
Silti kouluikäiset lapset eivät tähän kategoriaan Kokkolassa mahdu. Heillä ei puheterapiaa ole tarjolla – yksinkertaisesti siihen eri revetä.
– Sellaiset koululaiset, joilla siihen on tarvetta, ohjataan yksityiselle puolelle. Ja sehän on sitten maksullista, terapeutti huomauttaa.
Vastaava puheterapeutti Reea Juuti myöntää, että hoitotakuu ei toteudu. Lisää terapeutteja tarvitaan, mutta kaupungin säästökuurin vuoksi uusia virkoja ei lähivuosina ole luvassa.
– Tällä hetkellä neljä puheterapeuttia vastaa noin 47 000 asukkaan kunnallisista puheterapiapalveluista. Ehkä vasta tuplamäärällä voitaisiin taata säännöllinen hoito, laskeskelee Juuti.
Viime vuonna Kokkolassa oli puheterapiakäyntejä reilut 1 900. Määrä on jopa 400 enemmän kuin edellisvuonna. Tätä ei selitä pelkkä aikuisasiakkaiden joukkio.
– Kaksi vuotta sitten Kokkola sai uuden puheterapiaviran ja myös terapiaharjoittelija toi lisäapua. Niinpä niitä asiakkaitakin pystyttiin ottamaan lisää, Juuti selventää.