Kunnat järjestävät osana perusterveydenhuoltoa alueensa perusopetusta saaville oppilaille ja alueensa lukioiden, ammattillista koulutusta antavien oppilaitosten sekä korkeakoulujen opiskelijoille koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palvelut.
Ensi vuoden alusta voimaan tulee uudistettu oppilas- ja opiskelijahuoltolaki, jonka myötä hoitotakuu koskee myös kunnan alueen oppilaita ja opiskelijoita riippumatta heidän kotikunnastaan.
Kajaanin seudulla koulu- ja opiskeluterveydenhuollon piiriin kuuluu yli 9 000 oppilasta ja opiskelijaa. Toimipaikkoja on Kajaanissa, Otanmäessä, Vuolijoella, Paltamossa ja Ristijärvellä, ja perusopetuksen oppilaita on lähes 4 100 ja opiskelijoita noin 5 000.
Kajaanin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon päällikön Auli Pennasen mukaan oppilas pääsee vastaanotolle päivittäin.
– Toki alueella on pienempiä kouluja, joissa terveydenhuoltaja on paikalla vain yhtenä tai kahtena päivänä viikossa, mutta yhteyden saa aina ainakin puhelimitse.
Myös opiskelijaterveydenhuollossa terveydenhuoltajalle pääsee päivittäin. Kajaanin seudulla tuleva hoitotakuu vaatii kuitenkin lääkäriresurssien parantamista.
– Terveydenhoitajia meillä on oppilasmäärään suhtautettuna riittävä määrä, niin koulu- kuin opiskelupuolella, mutta lääkärityövoimassa molemmilla puolilla on vajetta, Pennanen kertoo.
Lääkäreitä on pyritty rekrytoimaan koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoonkin, mutta Pennasen mukaan laihoin tuloksin.
– Koko ajanhan lääkäreitä yritetään palkata, mutta Kainuuseen ei lääkäreitä ole onnistuttu saamaan.
Hoitajalla käydään vähintään kerran vuodessa
Peruskouluissa kaikki oppilaat ensimmäisestä yhdeksänteen luokkaan käyvät terveydenhoitajan tarkastuksessa vähintään kerran vuodessa.
– Koululääkärin työhön kuuluu peruskouluissa tehdä vain lakisääteiset terveystarkastukset. Sairastapauksissa peruskoululaiset ohjataan hoitoon terveyskeskuksiin, ja sieltä tarvittaessa tietyssä ajassa jatkohoitoon, Kajaanin koulu- ja opiskeluterveydenhuollon päällikkö Auli Pennanen selvittää.
Opiskelijapuolella lääkäri on tavoitettavissa keskimäärin kolmena päivänä viikossa. Pennasen mukaan jonoja pääsee syntymään.
– Jonoa on päivästä pariin viikkoon, riippuen siitä miten lääkäri on paikalla.
Syyt terveydenhoitajalla ja lääkärillä asiointii vaihtelevat Pennasen mukaan koulu- ja opiskelupuolella.
– Kouluterveydenhoidossa terveydenhoitajaa lähestytään pienissäkin asioissa. Opiskeluterveydenhuollon puolella syyt ovat monipuolisemmat, kun hoidettavaa on flunssasta aina mielenterveysongelmiin ja kaikkea siitä väliltä.
Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon päällikön Auli Pennasen mukaan hoitoonpääsy takuun ohella tuleva kouluterveydenhuollon lain uudistus vaikuttaa myös muiden terveydenhuollonpalveluiden järjestämiseen.
– Uusi laki velvoittaa sosiaali- ja terveydenhuollon puolella perheneuvoloita sekä kouluterveydenhuoltoa järjestämään psykologi- ja kuraattoripalvelut myös toisen asteen koulutukseen peruskoulutuksen kanssa samalla tavalla.