Hiekoitushiekkaa, nastarenkaiden rouhimaa asfalttipölyä ja rengaskumia. Näitä kaikkia katupöly pitää sisällään. Allergia- ja astmaliitto suositteleekin katupölyltä suojautumista. Esimerkiksi astmaatikoille suositellaan pahimman katupölykauden aikana tällaisia hengityssuojaimia.
- Astmaa sairastavalla on vaikea hengittää. Eli kaikki astmaa sairastavat eivät jaksa hengittää tämän suodattimen läpi, ja sen takia jokaisen täytyy kokeilla sopiiko suodatin vai ei, sanoo Hengitysliiton sekä Allergia- ja astmaliiton sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen.
Pienhiukkaset kulkeutuvat verenkiertoon
Katupölyn aiheuttamat haitat ovat paitsi akuutteja, kuten silmien kutinaa ja kurkun karheutta, mutta myös kasautuvia. Pienimmät katupölyn hiukkaset kulkeutuvat hengitysteiden läpi ihmisen verenkiertoon.
- Yleensä pienhiukkaset ovat terveydelle vaarallisia, eli kyllä niistä on ihan kuolemantapauksiakin. Mutta se koskee tietysti kaikkia pienhiukkasia, esimerkiksi remontoitaessa tulee pienhiukkasia, ja aina kannattaa itsensä suojata oli sitten katupöly tai remonttipöly, Syrjänen sanoo.
Suomessa on arvioitu, että pienhiukkasten takia kuolee ennenaikaisesti noin 1 300 ihmistä vuodessa. Katupölyllä on oma osuutensa. Siksi katupöly yritetään saada kuriin.
Toivo on pölynsidonnassa
EU-rahoilla on kokeiltu erilaisia hiekoitushiekkoja, suolausta, katujen pesua ja pölynsidontaa. Pölynsidonnasta on hyviä kokemuksia.
- Silloin kun katupölykausi alkaa, on usein vielä yöpakkasia, että ei voida näitä vesipesumenetelmiä käyttää, ja tarvitaan joku muu menetelmä, kuten pölynsidonta-aine, sitomaan pöly [tien] pintaan, kunnes sitten voidaan myöhemmin keväällä tulla ja poistaa se sieltä ympäristöstä, sanoo Nordic Envicon Oy:n yksikön päällikkö Kaarle Kupiainen.