Kohdunkaulan syöpää ehkäisevät HPV-rokotukset aloitettiin viime vuoden lopulla.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n rokotusrekisteriin oli maaliskuun loppuun mennessä kirjattu annetuiksi jo yli 80 000 HPV-rokoteannosta. Jokaiselle rokotettavalle annetaan yhteensä kolme pistosta.
HPV otettiin vastikään valtakunnalliseen rokotusohjelmaan, ja nyt rokotuksia on annettu 6.–9.-luokkalaisille tytöille. Siirtymäajan jälkeen rokotus annetaan yleensä 6. luokalla.
Rokotusinto monen asian summa
Tyttöjen into ottaa HPV-rokotus vaihtelee kaupungeittain ja kunnittain. Kun verrataan esimerkiksi viittä suurinta kaupunkia 9.-luokkalaisten, eli vuonna 1998 syntyneiden ikäluokassa, rokotuskattavuus vaihtelee tässä vaiheessa Oulun 49,6 prosentista Espoon 70,8 prosenttiin. Oulun alhainen luku saattaa tosin johtua tiedonkeruun ongelmista.
Helsingissä 9. luokkalaisista tytöistä on rekisterin mukaan nyt rokotettu 61,1%, Espoossa 70,8%, Tampereella 60,5%, Vantaalla 61,8% ja Oulussa 49,6%.
Rokotusrekisteriin raportoitujen tietojen mukaan maaliskuun loppuun mennessä 28 terveyskeskuksen alueella oli rokotettu vähintään 70 prosenttia 9.-luokkalaisista tytöistä.
Tampereella on huomattu, että rokotusinto vaihtelee jopa kouluittain. Erityisesti 9.-luokkalaiset päättävät jo itse rokotuksesta ja kaveripiirin asenne vaikuttaa.
– Meillä on kouluja, joissa 9.-luokkalaisten rokotuskattavuus on alle 50 %, mutta toisaalta niitä, joissa se on yli 80 %, sanoo osastonhoitaja Heli Pakarinen Tampereen kaupungin kouluterveydenhuollosta.
Rekisteritiedot eivät vielä täydellisiä
THL kerää rokotusrekisterin tiedot suoraan terveyskeskusten potilastietojärjestelmistä.
Merkittävästä osasta kuntia ajantasaisia tietoja ei kuitenkaan vielä kerry lainkaan tai tiedoissa on havaittu puutteita.
– Valtakunnallisen rokotuskattavuuden arvioimiseksi tarvitsemme vielä lisää aikaa, koska rokotukset ovat kesken ja koska kerätyt tiedot ovat osittain puutteellisia, sanoo THL:n Rokotetutkimusyksikön päällikkö Jukka Jokinen.
Koko rokotusrekisteri on Suomessa uusi. Ensimmäiset, pikkulasten rokotuksia koskevat rokotusraportit, julkaistiin viime lokakuussa.
– Yritämme koko ajan parantaa rekisterin luotettavuutta terveyskeskusten kanssa.
Ei yllätyksiä raportoiduissa haittavaikutuksissa
Tänä keväänä peruskoulunsa päättävä tyttö ehtii vielä maksuttomiin HPV-rokotuksiin. THL:n mukaan jos tyttö saa ensimmäisen rokoteannoksen ennen yläkoulun loppumista, hän voi hakea loput annokset myöhemmin kotikuntansa järjestämällä tavalla.
Maaliskuun loppuun mennessä THL:n haittavaikutusrekisteriin oli ilmoitettu 69 HPV-rokotuksen epäiltyä tai todettua haittavaikutusta.
Tavallisimmin nämä olivat erilaisia rokotetun käsivarren oireita. Myös muun muassa pyörtymisiä ja lieviä yleisoireita, kuten päänsärkyä, kuumetta, huonovointisuutta sekä huimausta on ilmennyt. Lisäksi on raportoitu yksittäisiä allergistyyppisiä reaktioita.
THL:n mukaan reaktiot ovat odotettuja, eikä niissä ole havaittu yllätyksiä.
Nuorten naisten kohdunkaulan syövät ovat lisääntyneet
Kohdunkaulan syöpää on tähän asti torjuttu papa-seulontojen avulla. Tästä huolimatta alle 40-vuotiaiden naisten syövät ovat yleistyneet viimeisen 15 vuoden aikana.
Kansalliset papa-seulonnat alkavat 30 vuoden iässä, mutta jo ennen niiden alkua joka kolmannelta naiselta on löydetty jokin seurantaa tai hoitoa vaativa solumuutos kohdunkaulassa.
THL:n mukaan rokotusohjelma vähentää ensimmäisenä juuri nuorten naisten kohdunkaulan syöpiä, jotka aikaisinkin löydettynä johtavat kohdunpoistoon.
Juttua on korjattu klo 11.04: rokoteannoksia on kirjattu 80 000.