Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Opettajat tulevat mukaan koululaisten terveystarkastuksiin

$
0
0

Opettajilta toivotaan jatkossa aiempaa enemmän mielipiteitä oppilaan selviytymisestä ja hyvinvoinnista koulussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kehittämän lomakkeen avulla opettaja auttaa kouluterveydenhoitajaa arvioimaan oppilaan tuen tarvetta. Tietoja vaihdetaan huoltajan suostumuksella. Kyseinen lomake on käytössä ensimmäisen, viidennen ja kahdeksannen luokan terveystarkastusten yhteydessä.

Kouluterveydenhoitajan on joskus vaikea selvittää lapsen asioita, sillä terveydenhoitaja tapaa oppilasta vain harvoin. Perusturvakuntayhtymä Akselissa työskentelevä kouluterveydenhoitaja Jaana Lehtonen on tyytyväinen uudistukseen. Kun lomakkeen täyttävät sekä opettaja että kouluterveydenhoitaja, tiedonkulku ja kouluterveydenhuollon ja koulun yhteistyö paranevat.

– Kouluterveydenhoitaja ei tiedä, mitä siellä koulupäivän aikana tapahtuu eivätkä välttämättä vanhemmatkaan tiedä. Opettaja on ainoa henkilö, joka pystyy informoimaan kaikkia osapuolia, pohtii Lehtonen.

Turussa uudistus saa kehuja – Uudessakaupungissa epäillään onnistumista

Monet koulut ottavat järjestelmän käyttöön syksyllä. Turussa uudistukseen suhtaudutaan myönteisesti. Uudessakaupungissa arvioidaan, että ongelmia voi tuottaa vanhempien luvan saaminen tiedon välittämiseen. Monesti perheet, jotka aiheuttavat huolta, kieltävät systemaattisesti tietojen vaihdon, jolloin apu viivästyy. Uudessakin järjestelmässä huoltaja antaa luvan lapsensa tietojen jakamiseen. Kouluterveydenhoitaja Jaana Lehtonen myöntää, että vaitiolovelvollisuus on rajoittanut asioiden käsittelyä. 

– On ollut näitä perhetragedioita ja tieto ei ole kulkenut. Niissähän tiedon pitäisi kulkea.

Lomake takaa sen, että jokaisesta oppilaasta kirjataan ylös samat asiat. Tämä tekee Lehtosen mielestä asioiden käsittelystä tasapuolista.

Yläkouluissa opettaja joutuu haalimaan tiedot usealta opettajalta

Turun alakouluissa suhtautuminen uudistukseen on yläkouluja myönteisempää. Yläkouluissa opettajat toimivat luokanvalvojina, eivätkä tunne oppilaitaan yhtä hyvin kuin alakoulussa. Tämä on arkipäivää myös Nousiaisissa, kertoo laaja-alainen erityisopettaja Samuli Haataja Henrikin koulusta.

– Ääritapaus voi olla, että oma luokanvalvoja ei koko vuotenakaan näe valvontaluokkaansa muuta kuin luokanvalvojatunneilla eli käytännössä kerran pari kuukaudessa. Yläkoulun puolella opettaja on ehdottomasti toisen käden tiedon varassa tässä, kertoo Haataja.

Yläkoulun opettajien pitää hankkia tiedot oppilaista myös muilta opettajilta. Jotkut opettajat arvioivat työmäärän lisääntyvän.

– Se voisi olla samanlainen urakka, kun tarkastaa yhdet tukevanpuoleiset historian kokeet siltä luokalta. Sellainen illan parin homma, arvioi Haataja.

Ammattilaiset tuntevat jo nyt lasten ongelmat

Lomakkeen tavoite on ennen kaikkea herättää keskustelua – koko ongelmaa ei lomakkeelle tarvitse kirjata. Kouluissa kaikki aikuiset tekevät töitä lasten hyvinvoinnin eteen ja ongelmat ovat tiedossa.

– Työttömyys, mielenterveys- ja parisuhdeongelmat ja alkoholinkäyttö näkyvät kyllä lapsissa. On levottomuutta ja huonoa oloa näkyvillä, kertoo Lehtonen.

Opettajan mielestä vanhempien pitäisi huolehtia aiempaa paremmin lasten kouluarjesta.

– Yläkoulupuolella pelaaminen öisin voi pilata jonkun koulunkäynnin täysin. Se tässä on tarkoitus, että perhettä, huoltajia vedetään vahvemmin mukaan kouluarkeen ja siihen, miten se lapsen arki sujuu, miettii Haataja.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>