Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Oksennustauti vie koirankin petipotilaaksi

$
0
0

Mikkelin seudulla useampi koiranomistaja on ollut tänä keväänä huolissaan koiransa äkillisestä oksentelusta ja ripuloinnista. Eläinklinikalla puhelimet ovat viime päivinä pirisseet omistajien kysellessä kotihoito-ohjeita koiriensa oloa helpottaakseen.

Jokaiselle koiranomistajalle satunnaiset oksentelut ja ripuloinnit ovat varmasti tuttuja, mutta pidemmät vatsataudit ajoittuvat yleensä keväisiin ja syksyihin. Tähän liittyy looginen selitys.

– Keli on kostea ja luonnossa mätänevät kaikki, se on mehukas ympäristö bakteereille ja viruksille kasvamiseen. Ja etenkin näin keväällä, kun lumen alta paljastuvat koirankakkaläjät, joissa vatsatautia aiheuttavat kolibakteerit muun muassa viihtyvät. Ne sitten kiinnostavat monia koiria ihan suuhun pistettäväksi asti, kertoo mikkeliläisen eläinklinikka Kurjen eläinlääkäri Eeva Kurki-Huttunen.

Oksennustauti tekee koiralle ihan yhtä huonon ja vetämättömän olon kuin ihmisillekin. Riittävästä juomisesta on omistajan huolehdittava, sillä ärhäkkänä tauti kuivattaa elimistön nopeasti.

– Etenkin pentukoirat ja vanhat tai perussairaat koirat on pidettävä tarkasti silmällä oksentelun ja ripulin alkaessa. Vettä tulisi tarjota pieniä annoksia kerrallaan, useita kertoja päivässä. Apteekista saa ostettua veteen sekoitettavaa elektrolyyttiliuosta, joka parantaa nesteen imeytymistä elimistöön. 

Paasto jakaa mielipiteet

Vanhan käsityksen mukaan koira tulisi pitää paastolla ensimmäisen ripuli- ja oksenteluvuorokauden ajan, mutta nykyään suositukset ovat muuttuneet. Etenkin pennuille ja perussairaille koirille tulisi tarjota sairaudenkin aikana pieniä annoksia hyvin sulavaa ruokaa. Eläinlääkärin suositus on antaa pieniä annoksia keitettyä riisiä, lihalientä ja vaikkapa keitettyä kanaa.

– Paastottaminen jakaa edelleen koiraihmisten mielipiteitä, mutta vuorokautta pidempään en suosittele koiraa ruoatta pitämään. Oma kokemukseni on se, että pienen paaston aikana koiran elimistö pääsee pöpöistä eroon ja paraneminen nopeutuu, Kurki-Huttunen kertoo. 

Koirille on myös saatavilla omia vatsaa rauhoittavia maitohappobakteerivalmisteita sekä muita käsikauppatavarana myytäviä lääkkeitä, jotka usein edistävät paranemista. Yksi kotikonsti on antaa koiralle vatsaystävällistä piimää. Vatsatauti voi kestää koirilla useitakin päiviä, ja perusterve koira kestää tautia hyvin useita päiviäkin kotihoidossa, jos vain saa nestettä riittävästi. Eläinlääkäriin on syytä olla yhteydessä, jos koiran yleiskunto heikkenee huomattavasti.

– Jos havaitaan, että koira on oikeasti väsynyt ja siinä on kuivumisen merkkejä, laitetaan koira klinikalla tiputukseen. Yksi oleellinen asia oksenteleville potilaille on saada se oksentelu loppumaan, siihen on olemassa oma lääke. Silloin saadaan juurikin ne nesteet pysymään sisällä. Eläinlääkäri voi myös antaa muita suoliston bakteerikannan tasaavia ravintolisiä. Pahimmissa tapauksissa myös antibioottikuuri voi tulla kyseeseen.

Vettä ja lepoa

Eläinlääkäri muistuttaa nesteytyksen lisäksi levon merkityksestä koiran toipumiseen.

–  Vaikka koira tuntuisi jaksavan lenkkejä ja riehumistakin, on rankkaa liikuntaa syytä välttää oksennustaudin aikana. Tautihan voi tarttua myös koirasta toiseen lähikontaktissa, joten senkin vuoksi koira on hyvä pitää erillään muista koirista. 

Koirien vatsatauti leviää myös ulosteiden kautta, joten koirapuistoja on syytä välttää sairaan koiran kanssa. Viruksen aiheuttamissa tautitapauksissa on mahdollista, että tauti siirtyy jopa ihmiseen. Myös ihmisten vatsatauti voi pahimmassa tapauksessa tarttua koiraan. 

–  Periaatteessa viruksen aiheuttama vatsatauti voi tarttua koiralta ihmiseen tai ihmisestä koiraan, mutta ei se ihan jokapäiväistä ole, eläinlääkäri Kurki-Huttunen sanoo. 

Vatsatautia voi yrittää ehkäistä samoin keinoin kuin ihmisilläkin.

– Jos tietää, että käy paikassa, jossa on paljon koiria paikalla, esimerkiksi koirapuistossa tai näyttelyissä, olisi hyvä antaa koiralle jo ennakoivasti vatsaa suojelevaa maitohappobakteeria. Sairastunutta koiraa ei tule päästää muiden koirien läheisyyteen ja pari päivää on hyvä olla omissa oloissa oireiden loputtuakin, eläinlääkäri vinkkaa. 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>