Leikkausten määrän vähenemisellä on myös iso kustannusvaikutus, yhden leikatun polven hinta sairaslomineen on noin 10 000 euroa. Suomalaistutkimuksen mukaan suuri osa polven tähystysleikkauksista on hyödyttömiä.
Oulun yliopistollisen sairaalan ortopedian professorin Juhana Leppilahden mukaan Oulussa polvileikkauksia linjataan suomalaistutkimuksen mukaan.
-Viimeisin tutkimustieto polven nivelrikkokivusta ja myös käypähoitosuositus osoittaa, että tähystys ja polven puhdistus ei auta kipuun eikä polven toimintakykyyn lumetoimenpidettä tai polven nivelhuuhtelua paremmin.
Eri syistä johtuvia polven tähystysleikkauksia on Oysissa tehty enimmillään noin 400 vuodessa.
Uuden linjauksen mukaan esimerkiksi nivelrikosta johtuvien kirurgisten toimenpiteiden määrä on vähentynyt kymmenesosaan viimeisen vajaan kymmenen vuoden aikana. Hoitoon pääsevät nopeammin nyt ne, joilla on todellinen leikkaustarve.
- Nuoret potilaat, joilla on vamman aiheuttama nivelkierukkarepeämä pääsevät entistä aikaisemmin ja oikea-aikaisesti vaikuttavaan kirurgiseen hoitoon.
- Toinen potilasryhmä on lievät nivelrikkopotilaat, jos heillä esiintyy esimerkiksi polven mekaaninen lukko-oire. Nämä voivat hyötyä kirurgisesta hoidosta, Leppilahti lisää.
Jumpalla kuntoon
Useiden potilaiden kanssa keskustellaankin vastaanotolla polven kuntouttamisesta leikkauksen sijaan liikunnan avulla. Painonhallinnan, hyvien jalkineiden ja mahdollisen kipulääkekuurin lisäksi potilasta odottaa noin puolen vuoden aktiivijakso sopivien liikuntalajien parissa. Niitä ovat muun muassa vesijuoksu ja pyöräily.
Ortopedian leikkausjonot pystytään hoitamaan Oulussa hoitotakuun puitteissa. Huomiota pystytään keskittämään myös muuhun ortopediaan.
- Väestö ikääntyy ja kaikenlaiseen tukielinvaivaan vaaditaan kirurgista hoitoa. Tekonivelkirurgiaa tarvitaan edelleenkin ,vaikka tähystyskirurgian indikaatiot tarkentuvatkin. Kyllä hoitosarkaa riittää ortopediassa jatkossakin, Leppilahti summaa lopuksi.