Leikki-ikäinen lapsi on vahvasti päihtyneen vanhempansa kanssa yökerhossa aamuyöllä. Yökerhon vartijat, kaksi isokokoista miestä, huomaavat tilanteen - ja kääntyvät pois tekemättä mitään.
Ruotsin TV4:n Kalla Fakta -ohjelmaan piilokameralla kuvatun materiaalin katsominen tuntuu pahalta. Jos yökerho olisi Suomessa, sen anniskelulupa olisi vaakalaudalla.
Ravintoloiden alkoholimyyntiä valvotaan Suomessa tiukasti. Alkoholia ei voi myydä ilman sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston eli Valviran lupaa, ja luvan saamiselle on tarkkaan määritellyt ehdot.
Tv-ohjelman paljastava materiaali on kuitenkin kuvattu Tallink Siljan Galaxy-risteilyaluksella. Kansainvälisillä vesillä liikkuvien alusten alkoholimyyntiä ei juuri ulkopuolelta valvota.
Suomen lipun alla seilaavat risteilylaivat tekevät Valviralle ilmoituksen alkoholin myynnistä. Varsinaista lupaa ei tarvita, eikä ulkopuolista valvontaa juuri ole.
– Laivayhtiöt ovat sitoutuneet vastuulliseen alkoholin anniskeluun ja myyntiin eli laivoilla on vastuu, että alaikäisille ei myydä alkoholia, sanoo ryhmäpäällikko Eeva Saari Valvirasta.
Valvonta laivayhtiöiden omalla vastuulla
Suomen lipun alla seilaavia risteilyaluksia sitoo Suomesta ulkomaille kulkevien alusten alkoholimyyntiä koskeva asetus. Se määrää muun muassa, että päihtyneelle henkilölle ei saa myydä alkoholia eikä häntä saa päästää myyntipaikkaan.
Asetuksen toteutuminen on kuitenkin laivayhtiön omalla vastuulla. Laivoilla käydään valvontatarkastuskäynneillä Valviran mukaan keskimäärin harvemmin kuin kerran vuodessa.
– Aika vähän on valvojia laivalla, koska se vie paljon resursseja, sanoo lakimies Natalia Lumme Valvirasta.
Laivayhtiöt valvovat alkoholilain toteutumista muun muassa lähettämällä kirjallisia selvityksiä Valviralle tarpeen vaatiessa, esimerkiksi vuosittain.
Kalla Fakta -ohjelmassa kuvattuun tilanteeseen liittyy Lummen mukaan monia ongelmia. Alaikäisen, vaikka hän olisi leikki-ikäinen, oleskelu anniskelualueella ei kuitenkaan ole laissa kielletty.
– Omavalvonnan ja järjestyksenpidon perusteella ei kuitenkaan ole missään nimessä sopivaa laivan henkilökunnalta olla puuttumatta tilanteeseen. Selvästi päihtynyt henkilö pitäisi poistaa myyntialueelta. Asetus ihan selvästi sanoo, että päihtyneelle anniskelu on kiellettyä.
– Jos laiva olisi Suomen lipun alla, lähettäisimme ehdottomasti selvityspyynnön ja kehottaisimme laivayhtiötä vähintäänkin tarkastamaan omavalvontaa.
Tallink Siljan Galaxy-alus seilaa kuitenkin Ruotsin lipun alla, joten sitä ei Suomen lainsäädäntö koske. Ruotsissa taas kansainvälisillä vesillä liikkuvia risteilyaluksia ei alkoholilainsäädännössä mainita lainkaan.
– Ruotsissa ei ole lainsäädäntöä näille laivoille. Ruotsiin tuli uusi alkoholilaki vuonna 2010, jossa ei laivoja mainita ollenkaan, Lumme sanoo.
Rangaistuksia ei ole annettu
Laivayhtiön alkoholimyynin ongelmista tulee Valviraan vain vähän ilmoituksia. Laivayhtiöt itse eivät ole kertaakaan ilmoittaneet vaikkapa alkoholin myynnistä ala-ikäisille.
– Me tietenkin selvitämme, jos saamme ilmoituksen, että näin on tapahtunut. Risteilyllä mukana olleet saattavat siitä ilmoittaa, Eeva Saari sanoo.
Jos väärinkäytöksiä ilmenee, Valvira voi rajoittaa Suomen lipun alla seilaavan aluksen alkoholimyyntiä. Näin ei kuitenkaan Natalia Lummen tietojen mukaan ole kertaakaan tehty.
– Jos olisin lainsäätäjä, yhtenäistäisin Suomen, Ruotsin ja Viron lainsäädäntöä. Ruotsissa laivoja ei säädellä ollenkaan, kun taas Virossa alkoholilaki koskee sellaisenaan myös laivoja, Lumme sanoo.