Päivystyksessä on koettu helteillä alkoholipotilaiden piikki Päijät-Hämeessä.
– Sekä ensihoidon että osastojen lääkärit ovat huomanneet, että alkoholitapauksia on selvästi enemmän kuin esimerkiksi kaksi viikkoa sitten. Tarkkailuosastolla suurin osa potilaista on jäänyt tarkkailuun juuri alkoholin käytön takia, sanoo Akuutti24:n osaston ylilääkäri Hanna Suurmunne.
Vaativaa valvontaa tarvitsevia alkoholipotilaita on ollut helteiden aikaan lähes kolmannes enemmän kuin normaalisti. Näillä potilailla on sekä alkoholin deliriumia, kansan kielellä juoppohulluutta että suola-arvojen laskua.
Delirium ei ole kovin yleinen tauti, eivätkä kaikki altistu sille. Lahdessa on kuitenkin paljon ihmisiä, joilla on alkoholiongelma ja osalla kohtaukset ovat niin hankalia, että ne vaativat hoitoa jopa teho-osastolla, sanoo Suurmunne.
– Juoppohulluustapauksissa alkoholin käytön lopettaminen aiheuttaa sekavuutta, harhoja ja jopa aggressiivisuutta. Puhutaan liskojen öistä. Helteellä tulee juotua tavallista enemmän ja pitkän putken lopettaminen altistaa joitakin ihmisiä deliriumille. Hoitamattomana deliriumiin voi kuolla, Suurmunne muistuttaa.
– Lahdessa on normaalia enemmän vaikeita delirium-potilaita, jotka vaativat normaalia pidempää sairaalahoitoa.
Liikaa ei pidä läträtä vedelläkään
Veren suola-arvot laskevat, kun ihminen juo liikaa. Suurmunne sanoo, että suurin osa juo liikaa juuri alkoholia, mutta toisaalta myös liiallinen vedellä läträäminen voi johtaa arvojen laskuun.
– Liika juominen aiheuttaa yleistilan laskua ja pahimmillaan jopa kouristuksia. Terveen ihmisen tulisi muistaa juoda nesteitä vähintään noin kaksi litraa päivässä, mutta hikoilun vuoksi tämä määrä on normaalia suurempi. Tällaisella helteellä tarvetta on kuitenkin vaikea arvioida, kun hikoillaan enemmän.
Päivystyksessä on nähty myös tavallista enemmän potilaita, jotka ovat käyttäneet alkoholin kanssa lääkkeitä.
Eniten sairaalassa on kuitenkin vanhuksia, joilla yleistila on kuumuuden takia laskenut. Heitä on noin 10 prosenttia enemmän kuin normaalisti.