Kasvavan C-hepatiittiongelman takia Mikkelin terveysneuvontapistettä on kehitettävä tai jopa perustettava uudelleen, vaatii Etelä-Savon sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Sakari Vuorinen. Vuorisen mukaan C-hepatiittitartunnat ovat kasvaneet 50 prosenttia vuodesta 2007.
– Suonensisäisten huumeiden käyttö ei ole harvinaista meidän alueella. Joka vuosi ilmoitetaan 20-30 uuttaa C-hepatiittitapausta, ja he ovat vain jäävuoren huippu eli heillä on oireita. Oireettomat eivät hakeudu koskaan hoitoon. Lisäksi minun näkökulmasta näyttää, että myös kokeilut eli viihdekäyttö näyttää lisääntyneen, Vuorinen täräyttää.
C-hepatiitti tarttuu esimerkiksi likaisten huumeneulojen kauttaa. Terveysneuvontapisteestä jaetaan puhtaita huumeneuloja sekä muita puhtaita tarvikkeita huumeriippuvaisille. Lisäksi terveysneuvontapisteessä annetaan terveysneuvontaa sekä veriteitse tarttuvista taudeista että sukupuolitaudeista.
Vuorisen mukaan Mikkelin terveysneuvontapisteen siirtäminen keskustaa lähemmäs sekä toiminnan aktivoiminen toisi kaupungille säästöjä. Vuonna 2006 Vinkin toimiessa A-klinikan yhteydessä toiminnan kustannukset olivat vuositasolla noin 60 000 euroa. Yhden hepatiitti C-tapauksen hoidon hintalappu puolestaan on Vuorisen mukaan 12000-30 000 euroa.
– Tällä hetkellä C-ja B-hepatiitti ja HIV-tartojen hoidot kallistuvat koko ajan. Jos näitä tartuntoja ennaltaehkäistäisiin, niin tämä olisi tapa torjua nopeaa kustannusten kasvua. C-hepatiitin ennaltaehkäisyyn pitäisi nähdä vaivaa ja uhrata rahaa, sillä säästöt tätä ennaltaehkäisyn kautta ovat moninkertaiset verrattuna siihen, mitä terveysneuvontapisteen kulut ovat.
"Ei ensi vuoden talousarviossa"
Nykyisellään terveysneuvontapiste Vinkki toimii Mikkelin Pankalammella muutaman kilometrin päässä Mikkelin keskustasta. Vuorisen mukaan kaupungin kanssa on kartoitettu mahdollisuuksia uuden Mikkelin Vinkin perustamiseen.
– Nykyisellään Vinkki toimii hyvin matalalla profiililla, siellä on vain muutamia käyttäjiä vuodessa. Neuvotteluja uudesta Vinkistä on käyty. Avainasemassa oli se, että kuinka paljon kaupunki pystyisi sijoittamaan tuohon toimintaan ja se, että löytyykö sellainen toimipiste, mihin tuo terveysneuvontapiste voitaisiin sijoittaa.
Mikkelin terveyspalveluiden johtaja Minna Mutanen kertoo, että toistaiseksi toimintaan ei ole tulossa muutoksia.
– Ensi vuoden talouarviossa ei laajenneta mitään eli jatketaan ensi vuodella nykyisellä mallilla. Jos Vinkki tulevaisuudessa siirrettäisi, se siirrettäisi jonkun toisen toiminnan yhteyteen. Nyt odotamme myös sitä, miten Esper-hankkeen kanssa käy, että siirrymmekö keskustaan, Mutanen arivoi.
Vuorinen puolestaan siirtää katseen taaksepäin ja ottaisi käyttöön vuoden 2006 mallin.
– Mikkelin Vinkki silloin aikanaan hoiti osuutensa hyvin A-klinikan kyljessä. Mielenterveystyö ja päihdepalveluiden kunnallinen järjestäminen on lakisääteistä, muistuttaa Vuorinen.