Tampereen Kaupunkilähetys ry:n toimistolla puuhailevat Päivi Nikkilä ja Outi Pesonen pystyvät hädin tuskin järjestämään aikaa haastattelulle.
Naisten työsarkana on Raha-automaattiyhdistyksen rahoittama Parisuhdepysäkki-hanke, joka tarjoaa ihmissuhteisiin ja seksuaalisuuteen liittyvää keskusteluapua yli 60-vuotiaille. Asiakkaita on riittänyt ruuhkaksi asti.
– Esimerkiksi eläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos. Silloin moni alkaa miettiä, haluaako todella viettää puolisonsa kanssa 24 tuntia vuorokaudessa loppuelämänsä ajan, Outi Pesonen sanoo.
– Toisen kanssa ei välttämättä olekaan enää mitään yhteistä eikä puhuttavaa. Moni asiakas on sanonut huomanneensa, ettei edes tiedä, kenen kanssa on naimisissa.
Eroaminen ei ole enää tabu
Yhä useampi ikäihminen uskaltaa harkita eroa vielä elämän ehtoopuolella, jos parisuhde ei tyydytä.
– Kun ei ole yhteistä elämää, se näkyy makuukamarin puolellakin. Seksielämä hiipuu, vaikka haluja olisi kuinka, Pesonen sanoo.
Ikäihmisten seksuaalisuudesta puhutaan nykyään paljon aiempaa luontevammin mediassa, mikä näkyy myös Parisuhdepysäkillä. Aihe nousee esiin tuon tuosta, Outi Pesonen kertoo.
– Yritämme keskustelujen kautta selvittää, mistä esimerkiksi toisen puoliskon haluttomuus johtuu. Ettei heti lähdettäisi hakemaan Viagraa.
Seniorien erokysymykset ovat viime aikoina tulleet usein esille Parisuhdepysäkillä.
Eroaminen on kuitenkin harvoin ensimmäinen vaihtoehto, Outi Pesonen kertoo.
– Kyllä asiakkaamme haluaisivat nimenomaan työstää ongelmiaan, jotta liitto vielä jatkuisi ja voitaisiin elää ne ihanat, seesteiset vuodet yhdessä. Mutta monet ovat silti kokeneet paremmaksi erota.
Ongelmat piiloon lapsilta
Moni peittää parisuhteensa ongelmat omilta lapsiltaankin. Varttuneessä iässä eroaminen koetaan häpeälliseksi.
Parisuhdepysäkki ei anna varsinaisia ohjeita tai neuvoja.
– Keskustelemme eri vaihtoehdoista ja sekä pohdimme puolin ja toisin liiton asioita. Myös mahdollisen eron jälkeinen aika käydään läpi – onko se todella sitä, mitä ihminen haluaa, Päivi Nikkilä sanoo.
Raha-automaattiyhdistys rahoittaa hanketta vielä ensi vuoteen asti, mutta jatkosta ei ole tietoa. Päivi Nikkilän ja Outi Pesosen mukaan se on harmi, sillä hanke on osoittanut tarpeellisuutensa ja monelle siitä on muodostunut tärkeä osa elämää.
– Toivomme, että löydämme jatkossa yhteistyökumppaneita ja voimma jatkaa toimintaa täällä. Yritämme saada aikaan myös valtakunnallista toimintaa, Päivi Nikkilä sanoo.