Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Näin potilas korjaisi terveydenhuollon ongelmat – tutkija: "Meillä on skarpattavaa"

$
0
0

Kuntiin lausuntokierrokselle lähtenyt sote-laki on saanut haastajan. Älä sairastu vakavasti Suomessa –blogiliike on koonnut ÄSV-Tesun nimellä kulkevan terveydenhuollon korjaussuunnitelman potilaan näkökulmasta.

– Sote-lain tavoitteet ovat liian yleisluontoisia. ÄSV-Tesu voisi tuoda päättäjille keinoja siihen, miten tavoitteet puretaan käytäntöön, sanoo ÄSV-Tesun laatija, työkyvyttömyyseläkkeellä oleva blogisti Mika Tättäläinen.

ÄSV-Tesu luo Suomeen yhtenäisen terveydenhuoltojärjestelmän, joka on keskitetysti ohjattavissa valtion tasolta. Soten viisi vastuualuetta voivat toimia, jos niillä on yhtenäinen organisaatiorakenne.

– Jos viisi aluetta rakentavat täysin omat systeeminsä, niin menee metsään. Etenkin tietojärjestelmien pitäisi olla samat. Jos potilas muuttaa sote-alueelta toiselle, tiedot ovat automaattisesti käytettävissä uudella alueella, Tättäläinen toteaa.

"Jumalaton määrä yksityiskohtia auki"

ÄSV-Tesu kaipaa lääkäreiltä petrausta etenkin vakavien sairauksien tunnistamiseen. Sen mukaan potilas tulee ohjata isompaan osaamisyksikköön, ellei hänelle löydy järkevää diagnoosia.

– Terveyskeskuslääkäri voisi saada muutaman viikon aikaa hoitaa potilasta. Viimeistään  kuukauden kuluessa pitäisi konsultoida toista lääkäriä. Jos sekään ei auta, niin hoitovastuu siirtyisi sote-alueen huippuyksikköön, Tättäläinen sanoo.

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen laitoksen johtajan, professori Teemu Malmin mukaan ÄSV-Tesussa esitetään paljon asioita, jotka ovat sotessa parhaillaan työn alla. Malmi oli mukana Aalto-yliopiston "Sisältöä sote-uudistukseen" -tutkimusryhmässä.

– Sote-uudistuksessa on jumalaton määrä yksityiskohtia auki. Niitä joudutaan ratkomaan nyt, kun hommaa viedään eteenpäin.

Hoitoon aikaraamit?

Malmi pitää erittäin tärkeänä sitä, että vastuut määritellään uusilla sote-alueilla selkeästi. Hän pitää hyvänä ÄSV-Tesun esittämää ajatusta hoidon aikaraameista.

– Meillä on skarpattavaa siinä, miten vakavat tapaukset saadaan mahdollisimman nopeasti parhaan osaamisen piiriin. Tämä on iso ongelma ja ihan älyttömän kallista sekä yksilön että yhteiskunnan kannalta.

Nykyään lääkärit konsultoivat runsaasti kokeneempia kollegoitaan. Terveyskeskuksissa tämä on ollut ongelma, koska niihin on vaikea saada henkilökuntaa.

– Jos me uskallamme reilusti keskittää toimintaa isoihin yksiköihin, oppi leviää tehokkaasti ja osaamisongelma lievenee, Malmi uskoo.

Laadun ja kulujen mittarit vireillä

Malmi pitää hyvin todennäköisenä sitä, että organisaatiomalli on kaikilla sote-alueilla samankaltainen.

– Alueiden sisälle ja niiden välille pitäisi saada mahdollisimman avoin ja kattava tieto siitä, miten eri yksiköt pärjäävät. Sellaista mittaristoa ei vielä ole.

Yhteinen tietojärjestelmä on sen sijaan haasteellinen, koska terveydenhuollon järjestelmiä on hyvin vähän tarjolla Suomessa.

– Ne eivät ole olleet tarpeeksi hyviä, koska kilpailu on puuttunut. Toivon mukaan yhtenäinen järjestelmä saadaan rakennettua.

Jenkkimallille jyrkkä ei

ÄSV-Tesu siirtäisi myös lääkärit pois johtamis- ja hallintotehtävistä, koska heitä ei ole koulutettu siihen. Malmi on eri mieltä.

– Lääkärit ovat fiksua porukkaa eikä kaupallinen johtamisosaaminen ole mitään rakettitiedettä. Lääkärien tukena voisi kuitenkin olla talouden ammattilaisia, kuten kaikilla isoilla firmoilla.

ÄSV-Tesun esittämää lääkärien oikeudellisen vastuun lisäämistä Malmi ei kannata.

– Olemme äkkiä jenkkimallissa, jolloin terveydenhuollon kulut nousevat, kun lääkärit joutuvat suojaamaan itsensä jatkuvaa valittamista ja oikeudenkäyntejä vastaan.

Peruspalveluministeri Susanna Huovinen sai ÄSV-Tesun luettavakseen kaksi viikkoa sitten, mutta hän ei kiireiltään ehtinyt kommentoimaan sitä.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>