Suositus on, että öisin tulisi nukkua 7-8 tuntia. Unen puute näkyy muun muassa väsymyksenä, ärtymyksenä tai keskittymiskyvyn puutteena.
Univaje voi vaikuttaa myös painoon. Ravitsemustieteen ylioppilas, ravitsemusterapeutiksi valmistuva Laura Sohlo on tutkinut pro gradu-työssään univajetta ja sen vaikutusta liikalihavuuteen. Sohlo työskentelee paraikaa Pietarsaaressa ja näkee työssään aikuisia, joiden elämässä säännöllisyys ei ole tasapainossa.
– Syömistä säätelevien hormonien vaikutus muuttuu siten, että mieliteot ottavat vallan. Sanotaan, ettei ole fysiologista nälkää, vaan valitaan rasvaista ja hiilihydraattipitoista ruokaa. Se lihottaa lisää. Univaje lisää esimerkiksi impulsiivista syömistä, Sohlo kertoo.
Unta ei voi varastoida, mutta velkaa voi lyhentää
Sohlon mukaan kaikki lähtee kokonaisvaltaisesta painonhallinnasta ja säännöllisyydestä.
– Mikäli on univajetta, täytyy ensi lisätä unen määrää, aluksi vaikka puoli tuntia vuorokaudessa. Unta ei voi varastoida, mutta voi univelkaa voi nukkua pois. Ruokaileminen kolmen tunnin välein on todettu tehokkaaksi painonhallinnan välineeksi, Sohlo jatkaa.
– Muutos vaatii uuden oppimista. Yksilöohjauksessa korjataan yksi asia kerrallaan. On helppo sanoa, että nuku pitempään ja ja syö terveellisesti, mutta ei se ihan näin yksikertaisesti hoidu, Sohlo kertoo.
Maassamme aikuisväestö lihoo koko ajan. Puolet suomalaisista on ylipainoisia ja joka viides on lihava. Kun tähän lisätään univaje, niin edessä olisi elintapojen muutos – siis jos haluaa parempaa elämänlaatua.