Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Vuorotyön helpottamiseksi etsitään uusia keinoja – nokoset voivat auttaa yövuorolaisia

$
0
0

Vuorotyö on tekijälleen terveysriski, joka sotkee etenkin unta ja vuorokausirytmiä. Unen ja vireyden ongelmia onkin noin puolella vuorotyön tekijöistä. Kolmasosalla heistä häiriöt ovat vakavampia. Yleisiä ovat myös ruoansulatusongelmat, sydänsairaudet ja syövät.

Työaikojen arviointi lisättiin työturvallisuuslakiin kesällä 2013, mikä on professori Mikael Sallisen mukaan lisännyt työnantajien kiinnostusta työvuorojen kehittämistä kohtaan.

– Työpaikoilla on alettu entistä enemmän kiinnittää huomiota siihen, minkälaisia vuorojärjestelmiä meillä on käytössä. Tässä on hyvin paljon mahdollisuuksia mennä eteenpäin työpaikoilla, koska on konkreettisia välineitä ja malleja, joiden avulla vuorojärjestelmiä voidaan kehittää, arvioi Jyväskylän yliopiston tutkimusprofessori Mikael Sallinen Työterveyslaitokselta.

Työvuorojen pitäisi kiertää myötäpäivään

Vuorotyöläisen jaksamiseen voi vaikuttaa eniten työvuorojen suunnittelulla. Raskaita yövuoroja tai hyvin aikaisin alkavia aamuvuoroja jaksaa paremmin, jos peräkkäiset vuorot kiertävät nopeasti myötäpäivään: aamu, ilta, yö.

Helsinkiläinen Kimmo Taskinen työskentelee leipurina ja aina öisin.

– Olen aina inhonnut aamuheräämisiä, niin minulle tämä sopii erittäin hyvin. Kyllähän se aina välillä on raskasta. Jos kuusikin yötä tekee putkeen, niin kyllä se rupeaa käymään kunnon päälle, Taskinen myöntää.

Yle Uutisten nettikeskustelussa on pohdittu vuorotyön hyviä ja huonoja puolia. Vuorojen huono sijoittelu saa monilta risuja.

– Tein ennen vuorotyötä, mutta lopulta oli pakko vaihtaa työpaikkaa. Olisin voinut jaksaa, jos iltavuoro olisi ajoittunut vaikka pari tuntia aikaisemmaksi: silloin hyppäys aamu- ja iltavuoron välillä ei olisi ollut niin suuri, nimimerkki ex-vuorotyöläinen kirjoittaa.

EU:n työaikadirektiivin mukaan työntekijällä on oikeus 11 tunnin keskeytymättömään lepoaikaan 24 tunnin aikana. Lepoajasta kuten muistakin työaikadirektiivin vähimmäisvaatimuksista voidaan kuitenkin poiketa esimerkiksi turvallisuus-ja valvontatoiminnassa, joka edellyttää jatkuvaa läsnäoloa.

Nokoset auttavat jaksamaan yövuorossa

Lepotaukoja voi järjestää myös työvuoron lomaan. Joillakin paperi-ja energiateollisuuden työpaikoilla yövuorolainen saa halutessaan ottaa nokoset. Käytäntö on vielä poikkeus eikä sovellu kaikille aloille.

– Ainakin meillä erikoissairaanhoidossa on kiellettyä nukkua yöllä. Parin tunnin välein toistuvat kierrot potilashuoneissa ja yön muut tehtävät pitävät virkeänä, kertoo nimimerkki Marjatta.

Myös hyvin vuorotyötä jaksavien valveajan vireydessä on jatkuvaa vaihtelua ja muutoksia.Työntekijöiden vireydestä huolehtiminen onkin myös turvallisuuskysymys: esimerkiksi liikenteessä ja energiateollisuudessa inhimillinen virhe voi aiheuttaa vakavan onnettomuuden.

Ilmailualalla vireydenhallinta-järjestelmä on tulossa pakolliseksi, tutkimusprofessori Mikael Sallinen kertoo.

– Tilannetta pitää jollakin tapaa seurata ja miettiä ratkaisuja, jolloin toiminnasta tulee systemaattista eikä sattumanvaraista ja myöskin ennakoivaa eikä jälkikäteen reagoivaa, Sallinen sanoo.

Vuorotyöläinen iloitsee arkivapaista ja vuorolisistä

Vaikka moni kokee vuorotyön raskaaksi, nähdään siinä hyviäkin puolia.

– Minä kuulun näköjään niihin harvinaisiin vuorotyoläisiin, jotka nimenomaan halusivat tehdä vuorotyötä. Oli hyvät vuorolisät ja paljon vapaata kotitöihin ja harrastuksiin. Tietysti joskus univelkaa tuli varsinkin yövuoron aikana, mutta ihmeesti sitä vain jaksoi, nimimerkki Onerva kiittelee.

– Arkivapaat antavat paljon, ja jotenkin vain olen sopeutunut epäsäännölliseen elämään. Tosin uniongelmista joutuu välillä kärsimään, mutta toisaalta vuorotyölisät ovat noin kolmasosa vuosipalkasta, kertoo nimimerkki Vuodesta -96 vuorotöissä.

Moni taas joutuu jatkamaan vuorotyötä ongelmista huolimatta, koska päivävuorojen palkka jäisi liian pieneksi.

– Vuorotyön voisi vallan hyvin muuttaa järkevämmäksi. Se vaatisi tietenkin palkkauksen muuttamista. Monella alalla pelkällä päivävuorolla ei pysty elämään, huomauttaa nimimerkki Järkeä peliin.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>