Vaarallinen verenvuotokuume jatkaa leviämistään läntisessä Afrikassa, mutta virus ei ole lääkäreiden ja sairaanhoitajien ainoa vastustaja. Avustajat joutuvat kamppailemaan myös vihaisten väkijoukkojen kanssa, jotka kieltävät koko Ebolan olemassaolon.
Terveysjärjestö WHO:n mukaan Ebolaan on sairastunut yli 3 000 ihmistä vuoden alusta lukien. Heistä ainakin 1 552 on kuollut.
Luvuista huolimatta osa paikallisista uskoo, että Ebola on pelkkää tarua. Joidenkin yhteisöissä leviävien huhujen mukaan virus on lännen keksimä salajuoni.
Kaksi viikkoa sitten Liberian pääkaupungissa Monroviassa 17 potilasta joutui pakenemaan karanteenikeskuksesta. Sinne hyökkäsi joukko puumailoin aseistautuneita nuoria, jotka huusivat iskulausetta "Ebolaa ei ole". Vastaavia tapauksia on ollut myös muualla.
Tutkija moittii länsimaisen valistuksen yksisilmäisyyttä
Ilmiön selitykseksi ei riitä, että paikalliset eivät usko lääkkeiden tehoon. Uutistoimisto AFP:n haastatteleman sosiaaliantropologin mukaan ongelma on monisyinen.
– Kun ihmiset sanovat, ettei Ebolaa ole, he kapinoivat jotain vastaan, sanoo senegalilaisen yliopiston professori Cheikh Ibrahima Niang.
Hän vietti heinäkuun Sierra Leonen itäosissa lähellä aluetta, missä ensimmäiset tautitapaukset havaittiin viime vuodenvaihteessa. WHO:n Ebolan vastaisessa kampanjassa työskennelleen Niangin mielestä on tärkeää kysyä, miksi osa väestä kieltää Ebolan.
– Ihmisistä saattaa tuntua siltä, että heille ei kerrota kaikkea. He eivät välttämättä myöskään ole samaa mieltä leviämistä ehkäisevistä keinoista tai muista heihin kohdistuvista lääketieteellisistä toimista.
Niangin mukaan kliininen lähestymistapa jättää huomioimatta paikalliset erityispiirteet. Tällöin nähdään pelkkä tauti eikä laajoja asiayhteyksiä, hän muistuttaa.
Lisäksi tutkija arvostelee länsimaista tapaa keskittyä valistuksessa yksilöihin. Niangin mielestä Ebolan vastaisessa taistelussa pitäisi hoitaa kokonaisia perheitä.