Quantcast
Channel: Yle Uutiset | Terveys ja hyvinvointi | Tuoreimmat uutiset
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Apteekkari: Monet asiakkaat ovat "ihan hukassa" D-vitamiinitiedon ristiaallokossa

$
0
0

D-vitamiinilisän ostaminen omin neuvoin voi olla yllättävän hankalaa. D-vitamiinia myydään monissa eri pitoisuuksissa sekä erikokoisissa pakkauksissa ja merkkejä on lukuisia.

Apteekkari Jouko Savolainen kohtaa usein hämmentyneitä asiakkaita Itä-Suomen yliopiston apteekissa. Apteekkarin mukaan asiakkaiden päitä sekoittavat etenkin medioissa esitetyt, osin ristiriitaiset tiedot D-vitamiinin hyödyistä ja haitoista.

– Näitä lööppejä on puoleen ja toiseen jatkuvasti ja asiantuntijat antavat monenlaisia lausuntoja. Täytyy muistaa, että asiantuntijoita on satoja eli minkälaisen lausunnon haluat, sellaisen kyllä löydät. Ihmiset sanovatkin monta kertaa, että kun he lukevat näitä juttuja D-vitamiinista, he ovat ihan hukassa, Savolainen kuvailee.

Apteekkarin mukaan D-vitamiinia ostamaan tulleen asiakkaan tarpeita aletaan kartoittaa suomalaisten ravitsemussuositusten pohjalta. Mikrogrammojen räknäämisen tekee hankalaksi se, että D-vitamiinia lisätään moniin elintarvikkeisiin.

– Sieltä pitäisi osata alkaa ynnätä, että mitenkäs paljon sitä nyt tuleekaan ja paljonko minä sitä juustoa syön ja maitoa juon, Savolainen selittää.

Pihistely ei kannata

Jos rahat ovat tiukilla, D-vitamiinien ostaminen koko perheen tarpeisiin voi tuntua isolta kertasijoitukselta. Esimerkiksi 13 euroa maksava 180 tabletin purkki riittää kolmelle lapselle kahdeksi kuukaudeksi, jos heille annetaan suositeltu 10 mikrogramman päiväannos.

10 mikrogrammaa D-vitamiinia sisältävä, makeutettu tabletti maksaa apteekeissa edullisimmillaan noin seitsemän senttiä. Toisella merkillä yhden tabletin hinta voi olla kaksi senttiä kalliimpi.

– Yleissääntö on, että mitä isompi purkki, sitä halvemmaksi yksikköhinta tulee, apteekkari Jouko Savolainen toteaa.

Esimerkiksi 100 mikrogramman D-vitamiinitablettien käyttäminen tulisi joissain tapauksissa mikrogrammaa kohti halvemmiksi kuin pienemmän pitoisuuden pillerit. Savolaisen mukaan pihinkään ei kannata silti syödä vaikkapa yhtä 100 mikrogramman annosta kerran viikkoon.

– Suomessa kuitenkin suositellaan D-vitamiinin tasaista saantia, Savolainen huomauttaa.

Pillerin hinnassa monta tekijää

D-vitamiinivalmisteita tekevän kuopiolaisen Galena Pharman toimitusjohtaja Atte Kukkonen kertoo, että D-vitamiinia valmistetaan laboratorio-olosuhteissa eri puolilla maailmaa. D-vitamiinituotteiden valmistajat ostavat sitä joko jauhemaisena tai öljymäisenä.

Jauheessa on jo valmiiksi jonkin verran apuainetta, jotta vitamiini saadaan säilymään. Lopputuotteeseen eli esimerkiksi D-vitamiinipuristeeseen tulee muitakin apuaineita, kuten makeutusainetta.

– Ksylitolia käytetään paljon pohja-aineena ja sitten laitetaan makua, Kukkonen kertoo.

Hänen mukaansa D-vitamiini sinänsä muodostaa vain pienen osan valmisteen hinnasta ja siksi 100 mikrogrammaa sisältävän tabletin hinta ei olekaan kymmenkertainen 10 mikrogrammaa D-vitamiinia sisältävään D-tablettiin verrattuna.

Valmisteen hintaan vaikuttavat apuaineiden lisäksi muun muassa purkin hinta ja purkituskustannukset. Mietoihin D-vitamiinitabletteihin tulee siis periaatteessa saman verran purkituskuluja kuin paljon D-vitamiinia sisältäviin tabletteihin.

Apteekkari Jouko Savolainen ihmettelee, miksi ihmiset harmittelevat esimerkiksi juuri D-vitamiinivalmisteiden hintoja.

– Jos päiväannoksen hinta on 7 senttiä, onko se oikeasti paljon? Viikkoannos maksaisi 49 senttiä, mitä sillä saisi kaupasta? Ei juuri mitään. Joku saattaa käyttää 30 euroa pullolliseen shampoota. Näissä D-vitamiineissa kuitenkin puhutaan terveydestä ja hyvinvoinnista, apteekkari vertaa.

Tieto on myös tarpeen

Savolaisen mukaan se, millaista D-vitamiinivalmistetta asiakas tarvitsee, on loppujen lopuksi suhteellisen helppo selvittää muutamalla kysymyksellä, jotka koskevat esimerkiksi ruokavaliota ja lääkitystä. Myös liika-annostuksen vaara on melko pieni. Jos siis esimerkiksi 20 mikrogramman D-vitamiinilisää käyttävä nauttii runsaasti maitotuotteita, ei liika-annostuksen raja Savolaisen mukaan silti todennäköisesti ylity.

Samoin auringossa oleskelu ei aiheuta D-vitamiinin liikasaannin vaaraa.

– Jos ottaa D-vitamiinia purkista ja aurinko paistaakin täydeltä terältä, elimistö on niin fiksu, että se lopettaa sen oman D-vitamiinisynteesin, Savolainen selostaa.

Yleisesti ottaen apteekkari pitää hyvänä sitä, että aiheesta puhutaan, sillä monet tutkimukset ovat osoittaneet D-vitamiinilla olevan suuria vaikutuksia ihmiskehoon.

– D-vitamiini on erittäin tärkeä vitamiini.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6872

Trending Articles



<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>