Tila on loppua kesken pienessä Tampereen yliopistollisen sairaalan vastasyntyneiden osaston huoneessa, kun Paula ja Antti Saarela hoitavat tarkkailussa olevia kaksosiaan. Ympärillä pyörii muita vanhempia ja hoitajia, ja naapurihuoneesta raikaa vauvan vaativa itku.
Paula Saarela on vielä toipilas keisarileikkauksen jäljiltä, ja hänen tilapäinen kotinsa on synnyttäneiden vuodeosastolla.
Sieltä on jättimäisessä sairaalassa lasten luokse pitkä matka.
– Ei tässä ehdi tekemään mitään muuta kuin ravaamaan jatkuvasti kahden osaston väliä, Antti Saarela naurahtaa.
– Hankalaa on. Toistaiseksi olemme liikkuneet pyörätuolilla, mutta ehkä jossain vaiheessa vaihdamme kävelyyn, Paula Saarela jatkaa.
Rauhallista nurkkaa ei löydy
Aikoinaan ajateltiin, että vanhempien ei kuulukaan pyöriä jaloissa osastoilla. Varsinaisista vierailuajoista on sentään päästy eroon jo kauan sitten, mutta pitkien etäisyyksien lisäksi ahtaissa ja puutteellisissa tiloissa oleskelu on vanhemmille hankalaa.
Edes istumapaikkaa ei aina tahdo löytyä, suihkuista tai rauhallisista imetyspaikoista puhumattakaan.
Parannusta on kuitenkin vihdoin tulossa Taysin suuren kehityshankkeen myötä. Luvassa on kokonaan uusi yksikkö, jossa toipuva äiti ja lapsi voivat olla jatkuvasti lähekkäin, koska heitä hoidetaan tarvittaessa samassa huoneessa.
Vastasyntyneestä huolehtii silloin sairaanhoitaja, äidistä taas kätilö. Isällekin riittää tilaa, ja hänen roolinsa otetaan alusta alkaen suunnittelussa huomioon.
Nykyään ymmärretään aiempaa paremmin, että varhainen vuorovaikutus koko perheen kesken on tärkeää.
– Ei ole tätä päivää, että äiti ja isä erotetaan lapsestaan. Lapsi on vanhempien, ei sairaalan, ja heidän pitää saada hoitaa häntä mahdollisimman paljon – vaikka hän olisi sairas, sanoo vastasyntyneiden yksikön osastonylikääkäri Outi Tammela.
– Luomme mahdollisuudet siihen, että tästä tulee perheiden paikka.
Hoitajien työympäristö muuttuu
Käytäntöä on jo varovasti kokeiltu Tampereella, mutta ulkomailla se on yleisempi.
Uudistus edellyttää myös henkilökunnalta oikeaa asennetta. Eri alojen ihmiset työskentelevät jatkossa samassa tilassa, ja vanhempien roolin korostuminen hoitotyössä vaatii kärsivällisyyttä.
– Kun hoitaja opastaa vanhempia kylvetyksessä tai vaipanvaihdossa, siihen menee paljon enemmän aikaa kuin siihen, että hän tekisi työn itse, osastonylikääkäri Outi Tammela sanoo.
Pirkanmaan sairaanhoitopiirin valtuusto päättää Taysin uudistushankkeesta lopullisesti syyskuun lopussa.