Istun odottamassa parin minuutin päästä alkavaa lääkärin vastaanottoa. Olen kotonani. Tämä vaikuttaa kätevältä järjestelyltä.
Nykyään sairauden iskiessä oireet googlataan ensin, ja vasta sen jälkeen mennään kysymään lääkäriltä apua.
Netin etälääkäri haluaa, että googlaamisen sijaan selaimella otettaisiin yhteys suoraan lääkäriin.
– Meidän vastaanotollemme on helpompi mennä kuin fyysisen lääkärin luokse, sanoo Meedoc-palvelun lääkäri Wille Komulainen.
Lääkärillä käyminen on vaivalloista. Sinne pitää mennä yleensä juuri silloin, kun sairaus on vienyt voimat ja pitäisi saada lepoa. Nettilääkäri ratkaisee tämän ongelman.
Suomalaisen Meedocin palvelu avattiin vuodenvaihteessa, mutta täysipainoisesti palvelu on ollut käytössä muutaman viikon.
Vapaita lääkäriaikoja on nyt joka arkipäivälle. Palvelussa on parisenkymmentä lääkäriä, joista osa tosin hoitaa vain etukäteen tapaamiaan potilaita.
Videoyhteys ratkaiseva
Komulaisen mukaan videoyhteys on ratkaiseva asia lääkärikäynnin onnistumisen kannalta. Puhelinkeskustelu ei riitä.
– Sanattoman viestinnän tuoma lisäarvo on todella merkittävä niin potilaan kuin lääkärin kannalta, Komulainen sanoo.
Komulaisen mukaan nuorilla ei ole ongelmaa kohdata lääkäriä netissä. Iäkkäät ihmiset ujostelevat ensin, mutta hekin rentoutuvat nopeasti. Se auttaa, että lääkärissä käynnin voi tehdä mukavasti kotoa käsin.
Alku-ujouden ymmärtää, sillä nettilääkärissä käydessä tuntuu aluksi siltä, että kaksi erilaista maailmaa sekoittuvat. Nopeasti järjestelyyn kuitenkin tottuu.
Tekniikkaa kehitellään
Komulainen käyttää webkameran videokuvaa esimerkiksi haavojen, ihottumien ja muiden ihomuutosten tutkimiseen. Nykyisten älylaitteiden kamerat ovat hänen mielestään niin hyviä, että niitä voi käyttää tällä tavoin.
Vielä kymmenen vuotta sitten nettilääkäri ei olisi voinut toimia. Laajakaistayhteydet olivat nykyistä hitaampia ja kamerat heikompia.
Yhdysvalloissa on jo pari vastaavanlaista palvelua. Komulaisen mukaan Meedoc haluaa laajentua maailmalle. Yhtiö kehittää parhaillaan uusia teknisiä ratkaisuja, jotka parantavat lääkärin mahdollisuuksia tutkia potilasta. Komulaisen mukaan uusi tekniikka esitellään loppuvuodesta.
Myös Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö Yths kokeilee parhaillaan Meedocin palvelua.
Tällä hetkellä etälääkäriä käytetään eniten ihottumien hoitoon, yleislääkärin vastaanottokäynteihin ja mielenterveyspalveluihin.
Netissä työskentelevä lääkäri voi kirjoittaa potilaalle reseptin tai uusia vanhan reseptin. Joitakin rajoituksia vielä on. Esimerkiksi voimakkaita keskushermostoon vaikuttavia tai väärinkäyttöön soveltuvia lääkkeitä ei voida määrätä pelkän nettikäynnin perusteella.
Netin kautta työskentelevä lääkäri voi mullistaa sen, millaista hoitoa saadaan syrjäseuduille.
– Meidän mielestämme tämä tasa-arvoistaa lääkäripalvelujen tarjontaa, Komulainen sanoo.
Meedocin palvelulla hoidetaan tällä hetkellä muutamia kymmeniä potilaita viikossa.
Kolme neljästä perusterveydenhoidon käynnistä voitaisiin tehdä etänä videon avulla. Tämä käy ilmi Oulun yliopistosta tohtoriksi väitelleen Olavi Timosen väitöskirjasta.
Vaikka potilasta ei voida hoitaa etänä, käynti on silti hyödyllinen, sillä potilas voidaan ohjata jatkohoitoon.
Meedocin palvelussa noin viidentoista minuutin lääkärikäynti maksaa 29 euroa, ja Kela-korvauksen jälkeen 25 euroa.
Meedocin palveluun voi tutustua osoitteessa www.meedoc.fi